Pitanje sprovodjenja istrage u slučaju jataka bivših haških begunaca nije novi uslov Haškog tribunala Srbiji, ali taj sud očekuje od nadležnih organa u Beogradu njegovo razrešenje, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Tribunalom u Hagu, koji je poslat medijima posle jučerašnjeg sastanka predsednika tog saveta Rasima Ljajića i glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.


Prema rečima Bruna Vekarića, portparola Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc je na sastanku sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem izrazio interesovanje za utvrđivanje mreže pomagača u skrivanju haških optuženika Ratka Mladića. „Naravno, bilo je reči o ovim operativnim stvarima, dakle o jatacima, o nekim problemima koje smo imali u međuvremenu u procesuiranju određenih drugih predmeta u zaštiti svedoka“, istakao je Vekarić.

Sredinom oktobra, tužilac Bramerc je izjavio da od vlasti Srbije, očekuje izveštaj o tome gde se general Ratko Mladić godinama krio i ko mu je pomagao. Bramerc će sredinom novembra uputiti izveštaj Savetu bezbednosti UN, koji će u Njujorku predstaviti pred Savetom početkom decembra.

Tužilac Haškog tribunala bi danas trebalo da održi sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari