Zbog magle, nakon pola sata kruženja nad Beogradom, Jat-ov avion koji je u petak iz Pariza prevozio više od sto putnika, umesto na aerodrom Nikola Tesla, sleteo je oko 19 časova na niški aerodorm Konstantin Veliki. Nakon toga, iz istih razloga, na taj aerodrom sletelo je kasnije nekoliko Jat-ovih letelica, a aerodromska zgrada bila je sve punija putnika koji nisu znali šta ih čeka.


Iako je kapetan aviona iz Pariza saopštio da će putnici, među kojima je bilo porodica sa decom i trudnica, biti informisani o tome kako će nastaviti putovanje, niko od predstavnika domaćeg aviopreviznika i niškog aerodorma nije se udostojio da im to saopšti.

Duže od dva časa putnici nisu znali da li će Jat obezbediti prevoz do Beograda, pa se snalazio kako je ko umeo i koliko je ko imao para. Odmah su reagovali niški takstisti i nudili prevoz od 150 do 200 evra, na šta su neki putnici pristajali. Mnogima je to bilo skupo. Deo putnika se samoorganizivao i uspeo da se do Beograda preveze privatnim minubusevima, što je bilo znatno jeftinije. Aerodrom se polako praznio.

– Evo upravo razgovaram sa mojim šeficiom u Beogradu da vidimo da li će autobusi stići iz Beograda ili Niša – pokušala je da smiri putnike aerodromska službenica, dok se predstavnik raspavljao sa dve avionske posade na koji način da se oni prevezu do Beograda. Za putnike niko ne mari.

Oko 21 čas pojavio se jedan autobus, pa je stampedo putnika krenuo prema njemu, ali nije bilo mesta za sve. I dalje niko od zvaničnika Jat-a i niškog aerodroma ne koristi razglas da bi informisao putnike da li će biti još autobusa. Nema izvinjenja za haos. Valjda je i za to kriva magla.

– Nemojte ništa da me pitate. Isteklo mi je radno vreme – uzvratila je gospođa u uniformi Jat-a i nestala u gužvi, prilikom pokušaja ogorčenog putnika da se informiše da li će biti još autobusa.

Ipak, putnici su se i ovog puta snašli, potrošili pare i gubili živce. Kako će im to Jat nadoknaditi? Ako domaći avioprevoznik ne može da se izbori sa maglom, jer ne poseduje savremenu opremu, zar uprava te kompanije nije u stanju da se „izbori“ sa sopstvenim slabostima u organizaciji? Bez obzira na to što će zvaničnici Jat-a u svojim saopštenjima maglu koristiti kao alibi za sopstvene propuste, kako drugačije nego javašlukom nazvati sve ono što se dešavalo u petak uveče na niškom aerodomu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari