Javna debata kompanije Elixir Zorka: Želja da se čuje glas građana ili predstava za medije? 1Foto: K. V. / Danas

Deo ekoloških aktivista i građana, odbio je da učestvuje u javnoj debati koju je organizovala kompanija Elixir Zorka na temu skladištenja opasnog i neopasnog otpada u Šapcu, tvrdeći da je reč o performansu koji nema za cilj ekološku istinu već odavanje utisaka da ova kompanija mari za mišljenje običnog građanina.

Javna debata koju je organizovala kompanija Elixir Zorka, okupila je ispred kapije fabrike građane, ekološke aktiviste, medije, kao i predstavnike pojedinih političkih partija.

Deo zainteresovane javnosti, u zakazano vreme, prošao je kroz kapiju, dok su drugi ostali ispred, odbijajući da učestvuju u, kako kažu, predstavi kakve je Elixir i ranije organizovao.

“Na osnovu pređašnjeg iskustva, znamo da otvaranje kapija Elixira za široku javnost i medije, predstavlja jednu veliku šaradu. Nezadovoljan narod uđe, oni im predstave kako je sve odlično, kako su dobili sve potrebne dozvole, i da su inače ekološka i savesna kompanije, kao i da će otpad zbrinuti na pravi način”, kaže za Danas aktivista Mladen Petrović iz Grupe građana Eko Straža Šabac.

Objašnjava da se slično dogodilo i 2020. godine, kada su se građani pobunili zbog zagađenja vazduha.

“Kada je pre dve godine predstavljana Studija o proširenju proizvodnih kapaciteta Elixira u Centru za stručno usavršavanje, nas nekoliko desetina, uložilo je sedam konkretnih žalbi, odnosno razloga zbog čega smatramo da proširenje proizvodnje nije dobro”, seća se Petrović.

Kaže da su prisutni bili i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, iz koga im je kasnije javljeno da su svi zahtevi građana odbijeni i da je Studija za proširenje kapaciteta usvojena.

“Elixir ima veoma prisne veze sa ministarstvom, što se moglo videti tada ali i u kasnijim primerima. Zato smatramo da su novi pregovori sa ovom kompanijom gubljenje vremena”, kazao je Petrović.

Aktivisti podsećaju da se prostor gde se već skladišti opasan i neopasan otpad, nalazi preko puta jedne od šabačkih srednjih škola, nedaleko od stambenih objekata i Sportsko – rekreativnog centra.

 

Javna debata kompanije Elixir Zorka: Želja da se čuje glas građana ili predstava za medije? 2
Foto: K. V./ Danas

Na mogućim vezama ministarastva i Elixira, potenciraju i predstavnici Gradskog odbora Evropske zelene pratije Šabac, koji su pre početka javne debate, ispred kompanije, održali konferenciju za novinare.

Oni su izrazili sumnju da Elixir grupa iskreno brine za građane Šapca, jer bi poziv, kako kažu, bio upućen ranije za javnu raspravu o Studiji procene uticanja na životnu sredinu ovog projekta.

„Elixiru je tada bilo važno da se proces dobijanja dozvole dovrši bez učešća javnosti. U prethodnom pokušaju da se dobije ova dozvola, to se nije desilo upravo zbog toga što smo primedbama na samu studiju i ukazivanjem na zloupotrebu službenog položaja od strane zaposlenih u ministarstvu, uz istovremeno obaveštavanje javnosti, primorali Elixir da sam odustane od zahteva za dobijanje dozvole“, kaže predsednik Evropske zelene partije dr Dejan Pavlović.

Navodi da prepisku sa njima tada nije vodio neki „običan“ službenik ministarstva, nego lično tadašnja državna sekretarka Jelena Tanasković.

„Ona je juče predložena za ministarku poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ovaj podatak jasno govori da Elixir grupa i nema razlog da brine za mišljenje običnog građanina, jer osim ljudi koji zvanično rade u Elixiru, a koji su ranije bili zaposleni u ministarstvu, praktino ima i same ministre“, tvrde u Evropskoj zelenoj partiji Šabac.

Podsećaju da skladište otpada već postoji u Istočnoj radnoj zoni u Šapcu, u krugu kompanije Kemis.

„U februara 2019. godine tamo je izbio požar koji je gašen skoro deset dana, jer se u skladištu nije nalazilo po njihovoj dozvoli maksimalno propisanih devet tona opasnog otpada, već između 300 i 400 tona“, kaže Pavlović.

Požar je tada izazvao emitovanje ogromne količine otrovnijih supstanci u vazduh, zemljište i vodu.

„Sada zamislite kolika opasnost preti od akcidenta kada Elixir Grupa ima prostor za skladištenje od 6.500 tona. Ubeđeni smo da ni oni neće poštovati ono što piše u dozvoli koja predviđa dnevnu manipulaciju sa mamksimalno 20 tona opasnog otpada, jer isto tako nisu ni do sada poštovali propise, i građane Šapca su kontinuirano izlagali zagađujućim matrijama iz fabrike mineralnih đubriva“, objašnjava Pavlović.

Ističe da će se Evropska zelena partija žaliti i tražiti ponavljanje postupka za izdavanje dozvole Elixiru.

Oni koji su učestvovali u javnoj raspravi, po završetku debate, imali su priliku da, u pratnji stručnih lica iz kompanije Elixir Zorka, obiđu skladišta gde se smešta otpad.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari