Javna debata "ReKonstrukcija odgovornosti": U Srbiji se sve više napora ulaže da se negira genocid u Srebrenici 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U Srbiji se sve više napora ulaže da se negira genocidni karakter zločina u Srebrenici, država ne priznaje da se to desilo, niti čini bilo šta da se skine ljaga sa naroda zbog tog događaja, ocenio je danas istoričar i pravnik Srđan Milošević.

On je, na javnoj debati „ReKonstrukcija odgovornosti – društveno pamćenje genocida“, povodom 29. godišnjice zločina u Srebrenici, koju je organizovala nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, ukazao na činjenicu da vlast u Srbiji nikog od onih koji su osuđeni, ili im se sudi za ratne zločine u Haškom tribunalu, nikad nije nazvala zločincima.

Ne treba potcenjivati tu orijentaciju. Stvara se mehanizam gde su intelektualne elite servis tog narativa, konstatovao je Milošević.

Istoričar Milan Protić je rekao da je očekivao da će posle promena u Srbiji 5. oktobra 2000. godine nova vlast osuditi ratne zločine i zločince i pokrenuti procese protiv njih, ali da se to, nažalost, nije dogodilo.

On je ukazao da je na delu bila relativizacija zločina, da je vlast Vojislava Koštunice pomagala optuženima pred Haškim tribunalom, slično kao i prethodna Slobodana Miloševića, što se dešava do danas, jer i „sadašnja opozicija govori na taj način“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari