Predlog standarda postignuća za kraj gimnazijskog obrazovanja i opšteobrazovne predmete u srednjim stručnim školama biće na javnoj raspravi do 24. februara. Predlog je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a kada budu usvojeni, standardi će biti osnova za izradu novih nastavnih programa i maturskih ispita. Standardi su urađeni za srpski jezik, matematiku, istoriju, geografiju, fiziku, biologiju, hemiju i četiri strana jezika (engleski, nemački, ruski i francuski).

Standardi postignuća su zapravo iskazi kojima se definiše šta učenik treba da zna i ume na kraju određenog nivoa obrazovanja. Predlog standarda za kraj opšteg srednjeg obrazovanja formulisala je radna grupa sastavljena od nastavnika koji predaju u gimnazijama, srednjim školama i na fakultetima i stručnjaka koji se bave obrazovanjem.

– Za predložene iskaze sastavljeni su zadaci koje su rešavali učenici završnih razreda gimnazija i srednjih škola, a prema postignutom uspehu se procenjivalo koliko su ti iskazi utemeljeni na onom što učenici zaista postižu. Na osnovu tih podataka, stavova stručne grupe i anketiranih predmetnih nastavnika formulisan je predlog koji će ići na javnu raspravu – objašnjavaju u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari