Ekološki pokret Srbije upozorio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu da bi se radom fabrike za preradu akumulatora bugarskog investitora Monbat u Inđiji, ugrozilo područje sa koga se vodom snabdeva više od 100.000 građana sremskog regiona, kao i da bi se godišnje oko 400 tona olova preko kanalizacije ulivalo u Dunav.

Predsednik Skupštine Ekološkog pokreta Srbije Nikola Aleksić istakao je da je i pored zabrane izgradnje fabrike, koju je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja donelo 9. septembra 2008, investitor nastavio radove.

– Fabrika ne može da počne sa radom dok ne dobije sve dozvole. Trenutno se radi nova studija o proceni uticaja, u kojoj nadležni iz Monbata tvrde da „nikakvog oticanja vode iz fabrike neće biti“, dok u prethodnoj studiji stoje podaci o količini otpadnih voda koje će se svakodnevno izlivati – tvrdi Aleksić.

Predsednik Ekološkog pokreta Inđija Nikola Beus rekao je da su građani potpisali peticiju, kao i da će „sprovesti najdrastičnije mere“ kako bi sprečili otvaranje ovog pogona. On je najavio i njihov dolazak ispred Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, gde je za danas u 12 časova organizovana javna rasprava.

Sa druge strane, iz Monbata tvrde da su netačni navodi ekološkog pokreta da će se ispuštati opasne hemikalije.

– Fabrika za reciklažu olovnih akumulatora najsavremenija je u regionu i ekološki je potpuno bezbedna, bez otpadnih tehnoloških voda. Po nalogu Ministarstva životne sredine bili smo u obavezi da ponovimo proceduru za dobijanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Taj postupak je u toku, Monbatova studija je izložena javnom uvidu, a zakazana je i javna rasprava u Pokrajinskom sekretarijatu – istakla je Marina Bošnjović, predstavnica Monbata za odnose sa javnošću. Ona je dodala da će Ekološki pokret imati prilike da svoje tvrdnje dokaže pred Tehničkom komisijom na javnoj raspravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari