Na poslednjoj, trećoj sednici Gradske skupštine, koja je trajala do kasno u noć, nije nimalo jasno razabrati da li će i koliko Leskovac, koji je pre nekoliko meseci dobio status grada, imati opština. Parlamentarna većina nije uvažila napore DS i G17 plus koji su podneli čak 117 amandmana na predloženi statut grada.

Na poslednjoj, trećoj sednici Gradske skupštine, koja je trajala do kasno u noć, nije nimalo jasno razabrati da li će i koliko Leskovac, koji je pre nekoliko meseci dobio status grada, imati opština. Parlamentarna većina nije uvažila napore DS i G17 plus koji su podneli čak 117 amandmana na predloženi statut grada.
Sudeći po stavu lokalnog parlamenta, o budućem statusu Leskovca i svih naselja ove opštine odlučiće se tokom leta, jer će uskoro biti objavljen proglas uz poziv građanima, mesnim zajednicama, nevladinim organizacija i drugim institucijama da se uključe u raspravu.

Neka sela protiv podele

Iako inicijativa o novoj organizaciji leskovačke opštine ima široku podršku, u pojedinim selima koja bi bila pripojena novoformiranim (starim) opštinama nisu oduševljeni, jer ocenjuju da im je Leskovac prirodno središte i da bi povratak na ranije stanje za njih bio korak unazad. Ipak, da li je to većinsko raspoloženje, tek će se videti, kao što postoji i ideja da, na primer, i jedno od najnaprednijih mesta – Pečenjevce – dobije status opštine.

Za razliku od opozicije koja je predlagala jednu varijantu buduće organizacije Leskovca, većina u SO se založila (i usvojila) da se raspravlja o čak tri i ono što je u ovom času izvesno, niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će, na primer, Leskovac kao grad biti i dalje jedinstvena opština, da li će teritorija kompletne leskovačke opštine biti podeljena na tri, četiri ili možda pet ili šest zasebnih celina. Jasno je da se odustalo od ranijeg stanovišta da pored Leskovca budu još samo tri nove – Grdelica, Vučje i Brestovac, koje su do šezdesetih godina minulog veka bile posebne teritorijalne jedinice.
Zanimljivo je naglasiti da je samo pre nekoliko meseci Privremeni organ lokalne samouprave prihvatio inicijativu nevladine organizacije „Leskovački krug“ o novoj teritorijalnoj organizaciji opštine, odnosno o vraćanju starog statusa Grdelici, Vučju i Brestovcu. „Leskovački krug“ je prikupio 13.165 potpisa građana sa pravom glasa, što je protumačeno kao dovoljan broj da do podele opštine i dođe.
– „Leskovački krug“, čiju su ideju podržale i druge nevladine organizacija, kao i većina stranaka, zalaže se da se što pre vrati stari status, odnosno da Grdelica, Brestovac i Vučje budu opštine, kao što su bile do 1965. godine – kaže Jugoslav Tomić, predsednik ove NVO.
Leskovačka opština sa 144 naselja najveća je u Srbiji. Sve analize koje su obavljene poslednjih godina pokazuju da je reč o prostoru koji je zahvaćen intenzivnim i sve dubljim procesom razvojnog zaostajanja u odnosu na okruženje.
– Nepobitno je utvrđeno da je zbog neodgovarajuće teritorijalne organizacije lokalne vlasti, ovo područje izgubilo jedanaest svojih razvojnih godina, odnosno oko dve milijarde dolara realnog društvenog proizvoda – kaže Srđan Dimitrijević, potpredsednik „Leskovčakog kruga“.
Uočeno je, takođe, da je poslednjih decenija došlo i do intenzivnog procesa demografskog pražnjenja i do produbljivanja razlika u razvijenosti pojedinih delova, kao i do njegove marginalizacije i zaustavljanja urbanizacije.
– Sačinili smo i Studiju o ekonomskoj i administrativnoj održivosti Leskovca, Grdelice, Vučja i Brestovca, koja je na naučno utemeljen način obradila ovu problematiku i sagledala mogućnosti za utvrđivanje i realizaciju optimalne teritorijalne organizacije opštine – kaže Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari