Potvrda o rezervama podzemnih voda koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetku i mineralne sirovine na osnovu elaborata koji je urađen na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a u čijoj su pripremi učestvovali i stručnjaci mitrovačkog JKP „Vodovod“, stigla je nedavno u Sremsku Mitrovicu, te je tako ova sremska opština među prvima u Vojvodini dobila potvrdu o rezervama podzemnih voda s javnih česmi.

Potvrda o rezervama podzemnih voda koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetku i mineralne sirovine na osnovu elaborata koji je urađen na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a u čijoj su pripremi učestvovali i stručnjaci mitrovačkog JKP „Vodovod“, stigla je nedavno u Sremsku Mitrovicu, te je tako ova sremska opština među prvima u Vojvodini dobila potvrdu o rezervama podzemnih voda s javnih česmi. Reč je o sveobuhvatnom, sistemskom istraživanju urađenom radi utvrđivanja rezervi vode, njenog kvaliteta i uslova eksploatacije. Opština Sremska Mitrovica je, inače, u izradu elaborata i obnovu javnih česmi uložila više od 130 miliona dinara.
– Komisija za overu rezervi pri nadležnom pokrajinskom sekretarijatu overila je 5. jula ovu potvrdu, tako da su stručni ljudi ocenili da je ova voda izuzetnog kvaliteta. Na teritoriji ove opštine postoje značajne rezerve podzemnih voda, one se malim delom koriste, a u elaboratu je konstatovano da su vode prilično zaštićene od zagađivanja i veoma su zdrave za korišćenje – rekao je Zoran Popović, pokrajinski geološki inspektor.
Tehnički direkor „Vodovoda“ Vesna Vladisavljević, rekla je da je izradi elaborata prethodilo detaljno sakupljanje podataka o javnim česmama. Tokom višemesečnog rada od jula 2005. do septembra 2006. godine sprovedena su terenska istraživanja i obrada dokumentacije. Mereni su izdašnost javnih česmi, odnosno bunara, i temperatura vode, utvrđen je nivo podzemnih voda i kompletna hemijska i bakteriološka analiza vode.
U mitrovačkoj opštini ima 65 arterskih bunara od kojih je 58 u funkciji, a 16 ih je u samoj Sremskoj Mitrovici. Ukupna količina podzemnih voda koja preko registrovanih bunara slobodno ističe iznosi 26,47 litara u sekundi. Prema pravilniku o klasifikaciji i kategorizaciji ove vode svrstane su u „B“ rezerve podzemnih voda, što govori o visokom stepenu njihove istraženosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari