Javni skup o merama za smanjenje zagađenja vazduha u Užicu 1Užice u smogu/Foto: N. Kovačević

Javne konsultacije o aktivnostima u vezi sa revizijom Plana kvaliteta vazduha u Užicu održaće se u sredu, 18. oktobra, od 15 časova u Skupštini grada.

Na taj skup, koji organizuje Grad Užice, pozvani su predstavnici udruženja i drugih organizacija civilnog društva, naučno-istraživačkih, strukovnih i drugi organizacija, kao i predstavnici privrednih subjekata i druge zainteresovane strane.

Osim predstavjanja analize uticaja meteoroloških uslova, poput temperaturnih inverzija i drugih mikro-klimatskih faktora na kvalitet vazduha u gradu, biće ponuđen predlog ciljeva i mera za poboljšanje njegovog kvaliteta.

Javne konsultacije se održavaju radi prikupljanja predloga za unapređenje u daljem procesu revizije Plana kvaliteta vazduha u Užicu.

U februaru ove godine, Grad je započeo reviziju tog plana, sprvođenjem, kako se navodi, niza aktivnosti u cilju prikupljanja najrelevantnijih podataka, analize trenutnog stanja kvaliteta vazduha i uključivanja različitih zainteresovanih i ciljnih grupa u taj proces.

Vazduh u Užicu je, tokom grejne sezone, veoma zagađen, a kao razloge za to stručnjaci, osim specifične konfiguracije terena, navode temperaturne inverzije, veliki broj individualnih ložišta u kojima se koriste energenti koji nisu ekološki prohvatljivi, ali i izduvne gasove iz motornih vozila čiji boj se stalno povećava.

Premašene zakonske norme

Prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, u jednoj godini ne sme da bude više od 35 dana sa povećanom koncetntracijom PM 10 čestica. Međutim, prema merenjma Zavoda za javno zdravlje Užice, 2018. godine bila su 94, naredne 86, potom 99, a 2021. godine 84 dana sa nedozvoljenom koncetracijim tih čestica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari