Po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina, povodom aktuelnih dešavanja u Vlasotincu, oglasila se i Eko- baza „Jug“. Ovoga puta povod je zabrana kupanja u reci Vlasini, koju je pre nekoliko dana donela sanitarna inspekcija Jablaničkog okruga.

– Zbog drastičnog zagađivanja reke Vlasina, Eko- baza „Jug“ podnela je krivičnu prijavu nadležnim tužilaštvima i ministarstvima – kaže Miroslav Krajinčanić, predsednik Upravnog odbora ove organizacije. Krajinčanić naglašava da su mnogo puta do sada ukazivali da je na delu prisutna „otimačina“ vrela reke Lužnice, najveće pritoke Vlasine, za vodosnabdevanje Niša.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Pirotu, povodom „otimačine“ preostalih izvora pitke vode, navodi se u saopštenju Eko-baze „Jug“, obavešteni su da nisu obezbeđeni dokazi za pokretanje postupka, dok je povodom zagađivanja reke Lužnice prijava sa fotokopijama izveštaja Zavoda za javno zdravlje iz Leskovca, na osnovu čl. 86. Zakona o privrednim prestupima, dostavljena u nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu.

Vlasotinački ekolozi smatraju da je za stanje u reci Vlasini odgovorna lokalna samouprava. U saopštenju za javnost Eko-baze „Jug“ precizira se da organi opštine Vlasotince ne pokazuju interesovanje za ove vitalne probleme, već u zvaničnim izjavama tvrde da Vlasinu zagađuju nesavesni građani iz obližnjih naselja, a da je ova planinska reka uzvodno od Vlasotinca čista i nezagađena.

– Podsećamo da se otpadne vode sa celog sliva reke Vlasine i Lužnice neprerađene slivaju u reke, pa tvrdnja da ne postoje zagađivači uzvodno od Vlasotinca gube svaki logički smisao – zaključuje se u saopštenju.

Vlasotinački ekolozi smatraju da su dobro poznati zagađivači reke Vlasine, ali njihova imena bi trebalo da saopšte nadležni državni organi i organi lokalne samouprave. Ekolozi takođe najavljuju nove proteste, kakvih je bilo proteklih godina, jer ne žele mirno da posmatraju kako neko uništava simbol grada po kome je prepoznatljivo Vlasotince širom sveta.

Mladi ne poštuju zabranu

Mladi iz Vlasotinca, ali i susednih mesta, proteklih dana nisu poštovali odluku inspekcije o zabrani kupanja. Neki čak tvrde da je odluka politički motivisana i da se ponavlja iz godine u godinu kako bi se Vlasotincu nanela što veća šteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari