Pošto je u Sjedinjenim Državama nastupila finansijska blokada, rezultati javnog mnjenja, koji su objavljeni u utorak, pokazali su da američka javnost za nastalu krizu uglavnom krivi republikance.

Procenjuje se da se 72 odsto biračkog tela protivi tome što je Vlada u fiskalnoj blokadi zbog spora dve partije o zakonu o zdravstvu. Zakon o zdravstvenom sistemu usvojen je 2010, a potom ga je odobrio Vrhovni sud. Njegovo usvajanje i primena bili su glavno obećanje Baraka Obame u kampanji za izbore 2012.

Vlada SAD je blokirana pošto republikanci i demokrate nisu mogli da se dogovore u vezi s budžetom, za šta je rok istekao u utorak. Republikanci, koji imaju većinu u Kongresu, protivili su se usvajanju budžeta ukoliko demokrate ne pristanu da odlože primenu zakona o zdravstvu.

Obama je ipak obećao da neće dozvoliti republikancima da osujete zakon, što je njihov uslov za deblokadu vlade. Bela kuća je počela da zatvara američke federalne službe, čime je pogođeno oko 800.000 federalnih službenika. Oni će otići na prinudni odmor, dok će nacionalni parkovi, muzeji, zoološki vrtovi biti zatvoreni za posetioce. Penzije i čekovi za veterane će kasniti, a takođe će doći do zastoja prilikom izdavanja dokumenata, uključujući vize i pasoše.

Obama je rekao da je „jedna frakcija jedne partije“ odgovorna jer „im se ne dopada jedan zakon“. „Oni su blokirali Vladu zbog ideološkog fanatizma da bi uskratili raspoloživo zdravstveno osiguranje milionima Amerikanaca“, rekao je Obama. Bela kuća je odbila plan republikanaca da se finansira samo nekoliko sektora Vlade – nacionalni parkovi, program za veterane i budžet za Distrikt Kolumbija. Republikanci su zatražili još pregovora. Portparol predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD Džona Benera rekao je da je pozicija Bele kuće „neodrživo licemerna“.

Sledeći bitan datum za SAD je 17. oktobar kada će Vlada dostići granicu do koje može da se zadužuje, takozvani dužnički limit. Republikanci u Predstavničkom domu zahtevali su niz političkih ustupaka, uključujući one koji se tiču zakona o zdravstvu i odredbi o finansijama i zaštiti životne sredine, u zamenu za podizanje dužničkog limita.

Očekuje se da će se Obama sastati sa direktorima najvećih banaka na Vol stritu da bi razmotrio dužnički limit i ostala ekonomska pitanja. Direktori američkih finansijskih kompanija okreću se Obami, pošto republikance – svoje tradicionalne saveznike u politici, nisu uspeli da ubede da naprave kompromis kojim bi se izbegla blokada vlade, ocenjuje AP, prenosi Beta. Američki poslovni sektor i pored oštrog protivljenja reformi zdravstva koju je uveo Obama, kao i njegovoj politici povećanja poreza, iz straha od većih problema sada polako staje na stranu predsednika iz Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari