Jedan nevakcinisani sveštenik napušta zrenjaninsku biskupiju 1Foto M.P.- Zrenjaninska katedrala

Nakon što je Zrenjaninska biskupija uvela „Uredbu o kovidu“ i time zabranila rad nevakcinisanim sveštenicima i osoblju, jedan od njenih sveštenika napustiće tu biskupiju, saznaje Danas.

Reč je o svešteniku u Novom Kneževcu, koji nije vakcinisan, a prema odluci zrenjaninskog biskupa dr Ladislava Nemeta svi zaposleni su imali rok do 15.oktobra da dostave sretifikate o bar jednoj vakcinaciji ili dokaz o preležanom kovidu, kako bi mogli da nastave da rade u biskupiji.

Kako je biskup Nemet naveo u izjavi za RTV, nakon donošenja urebne u biskupiji nije bilo posledica.

„Sveštenici i osoblje su vakcinisani a jedan župnik nije, i on napušta biskupiju „ rekao je Ladislav Nemet.

Uredbom zrenjaninske biskupije, o čemu je Danas pisao 27.oktobra, obavezani su ne samo sveštenici, već i đakoni, pastoralni radnici i službenici koji rade u biskupiji.

Oni su imali rok da do 15. oktobra dostave sertifikate o bar jednoj vakcinaciji ili dokaz o oporavku od kovida a rok za dostavljanje drugog sertifikata o vakcinaciji je 15. novembar.

Kako se navodi u službenom glasniku „Cirkularu“ Zrenjaninske biskupije, gde je objavljena „Uredba o kovidu“, onima koji je ne budu poštovali od 1. novembra biće zabranjen rad sa ljudima i služenje svetih tajni.

Osoba je dužna napustiti zgrade parohije i radna mesta do 15. novembra a ako to ne učini dobrovoljno, tražiće se zakonsko udaljavanje iz objekata biskupije, stoji u uredbi.

Kako se navodi u službenom glasilu rimokatoličke biskupije u Zrenjaninu, od 1. novembra nevakcinisane osobe neće dobijati nikakvu ekonomsku podršku biskupije, a za sveštenike to će podrazumevati povlačenje intencija.

Od ove uredbe izuzeti su samo sveštenici i svetovno osoblje koje od lekara imenovanog od strane biskupije dobiju potvrdu da se iz medicinskih razloga ne smeju vakcinisati protiv kovida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari