Konferencija pod nazivom CSRbija 2009 – Novi izazovi društveno odgovornog poslovanja održana je u hotelu StarA kraj Pirota u organizaciji Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF) i Korporacije Tigar. Specijalni gost na skupu bio je Jirži Barta, direktor fondacije VIA iz Praga.

– Vreme u kojem smo poslovali tokom istorije duže od sedam decenija skoro da nikada nije pogodovalo našim iskrenim nastojanjima da sa okruženjem podelimo i siromaštvo i bogatstvo, i iz tog razloga verujem da koncept društvene odgovornosti mora opstati i danas kao jedini humani odraz profita i biznisa, i mora biti jači od aktuelne i nepopularne krize. Drugim rečima, na krizu, koja je posledica upravo neodgovornog biznisa, jedini odgovor može biti isključivo društveno odgovorno poslovanje – rekao je predsednik Korporacije Tigar Dragan Nikolić.

Jirži Barta, gost iz Praga, preneo je iskustva iz Češke, kao i najbolje primere tamošnjih praksi malih preduzeća, ohrabrujući prisutne predstavnike ne samo velikih veći srednjih i malih preduzeća da se što efikasnije uključe u implementiranje društveno odgovornog poslovanja.

– Kriza je istinski test za kompanije. Koncept društvene odgovornosti preživeće samo ako su kompanije principe društveno odgovornog poslovanja ugradile u svoju poslovnu politiku – istakao je Barta, dodajući da ukoliko pojedine kompanije, kao odgovor na krizu, najpre saseku budžet namenjen ovoj oblasti, onda je njihov koncept društvene odgovornosti površan i tiče se samo sporadičnih donacija i sponzorstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari