Izgradnja regionalne sanitarne deponije jedan je od značajnijih projekata koji će realizovati zajedno sve četiri opštine Pirotskog okruga – najavio je predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.

– Očekujemo da se radovi na izgradnji deponije na lokaciji „Muntina padina“ kraj Pirota odvijaju normalno. Otkupljeno je zemljište kao što je i predviđeno projektnom dokumentacijom. Taj projekat je prošao više provera i izdata je građevinska dozvola – rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, postoji nezadovoljstvo grupe građana koji imaju vikendice u blizini ove lokacije buduće deponije, a koje se nalaze na rubu otkupljenog zemljišta. Oni zahtevaju da se otkupi njihovo zemljište i vikendice, ali u ovom trenutku opština Pirot nije spremna za to. Vasićkaže da će se najpre uraditi procena tog zemljišta i objekata, preispitati njihove dozvole i utvrditi stepen ugroženosti i uticaja sanitarne deponije.

– Komisija koju smo formirali obići će ove objekte i razgovarati sa meštanima, proceniti vrednost objekata i udaljenosti od zaštitnog oboda, kako bi kasnije mogla da načini predlog otkupa – rekao je Vasić.

Ova regionalna sanitarna deponija za odlaganje čvrstog komunalnog otpada je za sve četiri opštine Pirotskog okruga – Pirota, Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada. Izgradnju ovog važnog komunalnog objekta finansira Evropska unija. Ugovor vredan 3,2 miliona evra je potpisan između opštine Pirot, Evropske agencije za rekonstrukciju i izvođača radova austrijske „Alpine“. Predsednik opštine Pirot podseća da je lokacija za deponiju izabrana pre deset godina i da je ovaj projekat vredan pet milona evra.

– Kompletna dokumentacija je rađena prema standardima EU. Glavni finansijer je Evropska komisija koja je za prvu fazu izdvojila 3,2 miliona evra. Pored EU, jedan od finansijera je Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja koje je izdvojilo 1,4 miliona evra – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari