Srpski demokratski forum objavio je „Platformu za demografsku obnovu Srba u Hrvatskoj“, u kojoj navodi da bi srpskim zajednicama trebalo osigurati socijalnu i ekonomsku integraciju povratnika, uklanjanje barijera povratku i stvaranje ekonomskih uslova za povratak radno-aktivnog stanovništva, kako bi se demografski oporavile.


SDF predlaže da država subvencioniše zapošljavanje u preduzetničkom sektoru, odnosno da podstiče poslodavce da u nerazvijenim delovima Hrvatske otvaraju proizvodne pogone i zapošljavaju lokalno stanovništvo. Takođe, vlast u Zagrebu bi mogla da podstiče zapošljavanje u okviru projekata socijalnog preduzetništva, ukazuje SDF.

„Treći stub ekonomske i socijalne integracije, trenutno vrlo važan i hitan, trebalo bi da bude okretanje strukturnih evropskih fondova prema srpskoj manjinskoj zajednici na područjima povratka, kako bi demografski i ekonomski revitalizovali zajednicu, te ojačali održivi povratak i reintegraciju“, piše u Platformi, koju je potpisao predsednik SDF veljko Džakula.

Kako je navedeno, Srbi u Hrvatskoj su, prema statističkim podacima stariji, siromašniji i slabije obrazovani od nacionalne većine, te je nužno sprovesti mere ekonomskog osnaženja zajednice, kao i mere podsticaja povratka mlađih pripadnika izbegličke zajednice. U Platformi se navode i podaci da je jedan deo radno sposobnih Srba bio prisiljen da napusti Hrvatsku, dok je drugi prirodno odumro, pa se sada na 50 umrlih, rađa tek jedan Srbin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari