U organizaciji Crvenog krsta i Doma zdravlja u Golupcu je obeležen Svetski dan srca pod sloganom „Jedan svet, jedan dom, jedno srce“ uz upozorenja stručnjaka da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzroci prevremene radne nesposobnosti i smrtnosti od kojih svake godine umre više od 17 miliona ljudi, među kojima je polovina radno aktivno stanovništvo.

Cilj ovogodišnje kampanje je povećanja nivoa svesti stanovništva o tome da se obolenja i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravih stilova života. Ovakvim pristupom se mogu produžiti produktivne godine života radno aktivnog stanovništva i smanjiti troškovi lečenja i ekonomske posledice.

Prema rečima stručnjaka, kardiovaskularne bolesti u svetu su u stalnom porastu, a tim oboljenjima su najviše pogođene zemlje u razvoju i tranziciji i nerazvijene. Republički zavod za zdravstveno osiguranje svake godine samo za lečenje tih bolesti izdvoja od 70 do 80 milijardi dinara, što čini 40 odsto ukupnih troškova te ustanove.

– Svetska federacija za srce,zajedno sa svojim članicama navodi da se 80 odsto privremene smrtnosti usled bolesti srca i moždanog udara može sprečiti redovnom kontrolom nekoliko značajnih faktora rizika,u koje spadaju pušenje cigareta,nepravilna ishrana i fizička neaktivnost. U ovoj akciji imali smo odziv više od šesdeset građana koji su došli da provere krvni pritisak,šećer u krvi i telesnu težinu – kaže sekretar Crvenog krsta Golubac Dina Čučković.

U ekipi ove akcije u Golupcu bile su dr Ana Lazić i patronažne sestre Jasmina Andrejić i Ivana Todorović iz Doma zdravlja Golubac. Govoreći na konferenciji za medije povodom Svetskog dana srca dr Ana Lazić je istakla, da su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka smrti i u Srbiji. Ona je navela podatak da je od 104.000 umrlih , više od 56.000 imalo neku od kardiovaskularnih bolesti i da svaki osmi stanovnik Srbije od 20 do 64 života godine umre od srčanih oboljenja. Lazićeva je podsetila da su neki od faktora rizika pušenje, hipertenzija, fizička neaktivnost i dijabetes. Učestalost obolovenja i umiranja od ove grupe bolesti opada u razvijenim, a raste i nerazvijenim delovima sveta, kao i u zemljama u razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari