Jedina žena privatna detektivka u Bocvani 1

Prvi put na srpskom jeziku Laguna je nedavno objavila Moralne pouke za lepe devojke, treći roman iz čuvenog serijala škotsko-britatskog pisca Aleksandra Mekol Smita o Dragocenoj Ramocve, jedinoj ženi privatnom detektivu u Bocvani.

Ovaj serijal, koji nosi naziv po prvoj knjizi Prva damska detektivska agencija iz 1998, autoru je doneo svetsku slavu, a među ovdašnjim izdavačima bio je dugodišnji zaštitni znak Samiizdata B92, koji je objavio 11 romana iz serijala o Dragocenoj Ramocve.

Uzgred, 22. knjiga – Autobuska kompanija Radost i Svetlost objavljena je u Velikoj Britaniji 2. septembra ove godine.

Laguna se, pak, pridržava autorovog hronološkog reda objavljivanja romana u serijalu i od početka novembra 2020, kad je objavila Prvu damsku detektivsku agenciju, u proteklih 13 meseci izašle su i Žirafine suze, dok treći i četvrti naslov serijala, koji se takođe iščekuje tokom decembra, dosad nisu bili objavljeni na srpskom jeziku.

Obe knjige prevela je Tatjana Milosavljević.

„Laguna je bila zainteresovana za Mekol Smita i ranije, a sad su se stekli uslovi da ga objavimo. Kao i za sve knjige na tržištu, kad isteknu prava na neki naslov, on je slobodan i drugi izdavači imaju mogućnost da ponovo kupe prava, što se ovde dogodilo. Zasad je izvesno da će do kraja godine izaći četvrti deo – Kalaharijski kurs daktilografije za muškarce“, objašnjavaju urednici iz Lagune.

U Moralnim poukama za lepe devojke, Mma Ramocve suočava se sa izazovima i promenama i na poslu i u kući.

Svojoj promućurnoj sekretarici i jedinom saradniku u agenciji Mme Makuci poverava samostalnu istragu, a ona sama preuzima niz izazovnih slučajeva, koji je vode u ludi svet popravki automobila i takmičenja lepotica.

U ovoj epizodi stalni udvarač i potencijalni kandidat za supruga Mma Ramocve Džon Limpopo Basil Matekoni, vlasnik automehaničarske radnje Brzi motori Tlokvenga, useljava se u njenu kuću, dok se njena agencija seli u zadnji deo njegove garaže zbog čega Smitova junakinja postaje automehaničarska detektivka.

Tu su i problemi sa usvojenom decom Dž. L. B. Metekonija.

U Volstrit žurnalu tvrdili su da je ova knjiga bila „jedna od najatraktivnijih književnih poslastica“, kad se pojavila pre 20 godina.

„Moj stil jeste staromodan i usporen, ali nastaje brzo. Pišem tim staromodnim stilom kakav su koristili Dikens i mnogi drugi pisci poput Flobera, Tolstoja… Ali, uspeh pisca ne može da se meri samo brojem prodatih i objavljenih knjiga. To nije jedino merilo, važno je da vaše knjige znače nešto ljudima. Svakako da je veoma važno imati čitaoce, ali tek ako kroz svoje knjige imate komunikaciju s ljudima i održavate taj razgovor sa čitalaštvom – to je znak da ste uspeli. Srećan sam što moje knjige čitaju milioni ljudi i veoma sam im zahvalan zbog toga „, poručio je Aleksandara Mekol Smit u razgovoru za Danas tokom svoje posete Beogradu pre pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari