Jedini javni toalet u Valjevu pod katancem sedam godina 1Foto: Kolubarske.rs

 

Valjevo je jedan od retkih gradova sa preko 80.000 stanovnika koji nema nijedan javni toalet u centru grada, piše Portal Kolubarske.rs.

Možda je ovo za većinu banalna tema, ali sigurno nije za stanare zgrada i vlasnike kuća u centru grada čiji su neosvetljeni i uvučeni prolazi, kao i dvorišta, preuzeli funkciju javnog toaleta. Svakako nije banalna ni za one, ne samo građane nego i za turiste, koji se „snalaze jer nemaju gde”.

Projekat za javni WC u centru grada četiri godine je u fioci, a na objektu u Parku Pećina sedam godina katanac, pišu Kolubarske.

Pre četiri godine urađen je projekat za javni toalet u parku prekoputa Centra za kulturu, bio bi jedini u centru grada, ali je taj projekat, koji je plaćen oko pola miliona dinara, završio u fioci. Sudeći prema Programu javnih nabavki i planu komunalne izgradnje ni ove godine neće biti izgrađen javni toalet u centru grada to.

Javni WC postoji u Parku Pećina, rekonstruisan je pre sedam godina, ali je radio samo dva dana nakon uređenja. Huligani su polupali sanitarije i prozore, sprejem su išarali zidove i ulazna vrata. Tadašnje gradsko rukovodstvo nije imalo ideju o tome kome objekat poveriti na staranje, a u gradskoj kasi nije bilo novca da se zaposli lice koje će brinuti o objektu i održavati higijenu, a novca nije bilo ni za čuvara ili video nadzor. I umesto da bude rešeno pitanje održavanja i nadzora, pribeglo se „lakšem rešenju” – na ulaz u objekat su stavljene rešetke i katanac.

Nakon poziva sugrađanke, koja im je ukazala na to da je javni toalet u Parku Pećina godinama zaključan i da ga ne mogu koristiti posetioci, a naročito devojčice i dečaci koji treniraju na sportskim terenima u Parku, Kolubarske.rs su pre dvadesetak dana pitale nadležne u Gradskoj upravi da li će i kada javni toalet u Parku Pećina biti u funkciji?

Jedini javni toalet u Valjevu pod katancem sedam godina 2
Javni toalet u Parku Pećina Foto: Kolubarske.rs

Odgovoreno im je da je prema Odluci o održavanju čistoće na površinama javne namena, koju je usvojila Skupština grada u oktobru 2019. godine, JKP Vidrak dužno da javne toalete održava u ispravnom i čistom stanju, što znači da je za toalet u Parku Pećina zaduženo to javno preduzeće.

U Gradskoj upravi nisu znali da novinarima Kolubarskih kažu zbog čega je objekat već sedam godina zatvoren, a naročito zbog čega nije u funkciji u skladu sa gradskom Odlukom koja je doneta pre skoro četiri godine. Rečeno im je da će o tome razgovarati sa v.d. direktora JKP Vidrak i zatražiti da taj javni toalet što pre bude otvoren i u funkciji.

I bio je, ali samo nekoliko sati u četvrtak, 10. avgusta, u danu kada je Grad organizovao u Parku Pećina podelu hranilica za decu i trku beba u okviru Tešnjarskih večeri ili dan pre održavnja koncerta Zdravka Čolića u neposrednoj blizini parka.

V.d. direktora JKP Vidrak Dragutin Kuzmanović kaže da je javni toalet u Parku Pećina bio otvoren prošle sedmice, dan-dva pre koncerta, i da je 15. avgusta ponovo otvoren.

– Kada sam imenovan na mesto v.d. direktora JKP Vidrak, pre mesec i po dana, upoznao sam se sa svim odlukama u vezi sa radom preduzeća. Tada sam video da je Vidrak dužan da održava u ispravnom i čistom stanju i javne toalete. Pre desetak dana smo popravili sve šta je trebalo popraviti u tom javnom toaletu, i od utorka je otvoren, i to 24 časa. Ideja nam je da bude otvoren non-stop, ali zavisi od naših mogućnosti, pre svega broja zaposlenih. Sve ćemo sagledati u narednom periodu, pa ćemo odlučiti da li će biti otvoren 24 časa ili kao što je to bilo ranije ujutro od 7 do 17 časova. Takođe će odlučiti i o tome pod kojim nadzorom će biti objekat, kako bi bila sprečena eventualna šteta, rekao je Dragutin Kuzmanović za Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari