Jedini kriminal jeste rušenje naših objekata 1Foto: Fonet

– Nijedan objekat nije stečen kriminalom niti korupcijom i svi su izgrađeni u skladu sa zaključenim ugovorom i urbanističkim uslovima, što je dobro poznato državnim organima, saopštilo je preduzeće Transport Peroni d.o.o. Beograd povodom izjava zvaničnika o noćnom rušenju u Savamali 25. aprila.

Kako ističu, preduzeće je u vlasništvu radničke porodice, čiji je osnivač Slobodan Marković, koji nikada nije pripadao nijednoj političkoj partiji. „Svi objekti su sagrađeni od strane vlasnika, odnosno preduzeća i nijedan nije stečen ili nasleđen od bilo koga, niti od bilo koje gradske vlasti, dok sadašnji čelnici svojim izjavama relativizuju počinjeni kriminal, vršeći dodatni pritisak kako bi nas oterali sa ove lokacije. Nijedan objekat nije stečen kriminalom niti korupcijom i to je čista laž i izmišljotina, a što je svakako dobro poznato državnim organima“, navodi u saopštenju Transport Peroni.

Oni podsećaju da su 2001. godine zaključili ugovor o zakupu sa SR Jugoslavijom – Komisijom za administrativna pitanja Savezne Vlade, prema tadašnjim propisima, kao i da su za sagrađene objekte imali saglasnost nadležnih. Zahtev za legalizaciju podneli su 2003. godine, koja ni do danas nije okončana. „Nije tačno da osim korisnika ove lokacije država nije imala koristi, jer je preduzeće plaćalo državi znatna novčana sredstva po osnovu zakupa, raznih taksi, kao i poreze po osnovu obavljanja delatnosti na ovoj lokaciji. Da je legalizacija rešavana u razumnom roku sigurni smo da do ovakve situacije ne bi ni došlo. Inače, prilikom rušenja, tri objekta vlasništvo našeg preduzeća nisu srušena, zbog čega trpimo svakodnevne pritiske. Jedina istina u svemu što se dogodilo jeste činjenica da se objekti našeg preduzeća nalaze na projektovanoj trasi izgradnje „Beograda na vodi“, navode se između ostalog u saopštenju.

Demantujući izjavu premijera Aleksandra Vučića da su srušeni objekti u Savamali stečeni kriminalom, vlasnik firme Iskra d.o.o. Dušan Miljević izjavio je da nema nijednu krivičnu prijavu, niti je optuživan za bilo koje krivično delo, kao i da se privatnim poslom bavi 29 godina, samo 26 u Srbiji.

“ Bavio sam se nekretninama, finansijama, međunarodnom trgovinom, prevozom paketa od vrata do vrata, štampom, izdavaštvom, investicionom izgradnjom, itd. U boljim vremenima zapošljavao sam i po 300 radnika. Nikada nisam poslovao kroz političke ili korupcijske modele, niti sam bio sponzor neke stranke. Nikada nisam učestvovao u privatizacijama niti sam radio poslove s državom. Najveći problem u poslovanju u Srbiji svih ovih 26 godina dolazio je kroz spregu mafije sa državnim strukturama. Nažalost, i danas je tako“, navodi Miljević. On ističe da je Iskru kupio pre šest godina novcem iz kredita, kao „pravno lice u stečaju“, na osnovu oglasa u dnevnoj štampi, na drugoj javnoj licitaciji, da nikog iz tog preduzeća prethodno nije poznavao.

„Svi poverioci u potpunosti su namireni plaćenom cenom i stečajni sud je potvrdio da je pravno lice Iskra ovim izašlo iz stečaja“, naglašava Miljević. „Imovina koja nam je nabrojana u prodajnoj dokumentaciji uključivala je 1,057 kvadrata poslovnog prostora i 1,400 kvadrata prava na zemljištu, sve u Hercegovačkoj 4-6. Ako je zaista nekadašnja Iskra ove objekte i stekla kriminalom, a o čemu nemamo indicija, taj teret ne može da se prenosi na novog vlasnika. Sva potraživanja mogla su se izneti samo prema stečajnoj masi, a ništa prema pravnom licu koje se kroz stečaj prodaje. Ni jedan od nezakonito srušenih objekata Iskre nismo mi napravili, sve ih je sazidala državna firma Iskra još pre pedeset godina“, navodi Miljević, dodajući da je neosporan onaj kriminal kojim je Iskri srušeno više od hiljadu kvadrata.

„Posle svega što se desilo i još uvek dešava, smatram da je poslednja stvar koja priliči premijeru države Srbije da preko medija sve vlasnike kriminalno srušenih objekata proglasi kriminalcima“, zaključuje vlasnik Iskre.

Novi protest u sredu u 18 sati

Nakon protesta održanog 11. maja, kada su zbog rušenja u Savamali zatražene ostavke vrha policije i gradonačelnika, Inicijativa ne da(vi)mo Beograd najavila je novi protest za sredu 25. maj u 18 sati ispred Skupštine grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari