I ovaj vikend prošao je bez potvrde da je željeni kompromis najzad zaustavio republikansko-demokratsku konfrontaciju koja je maksimalno intenzivirala ovu i onako jedinstvenu fiskalnu krizu u američkoj istoriji. Stiglo se bukvalno do poslednje deonice, kad već postaje veoma izvesno da će Barak Obama ipak morati, pre utorka u ponoć, da posegne za svojim posebnim ustavnim ovlašćenjem upisanim u 14. članu (kao mera predviđena za slučaj vanredne nacionalne opasnosti), i objavi, s tom argumentacijom, vanredni predsednički ukaz o povećanju dozvoljenog limita za dalje zaduživanje SAD kod domaćih i stranih poverilaca.


Non stop preganjanja lidera dveju partija na Kapitol hilu, uz njihove odlaske u Belu kuću, rezultiralo je saopštenjem da bi u poslednjem trenutku (utorak, u podne) ipak možda moglo da dođe do nekog kakvog-takvog sporazuma. U međuvremenu, kongresmen Džon Bejner, lider opozicije, izgurao je u subotu pre podne, neznatnom većinom u Predstavničkom domu (218:210), usvajanje svog već pominjanog radikalnog zakonskog predloga, uprkos upozorenjima demokatske većine iz Senata da ta varijanta nema ni teoretske šanse da ostane u životu posle njihovog izjašnjavanja. Vođa senatske demokratske većine Hari Rid najavio je glasanje o zakonskom kontrapredlogu ovog kongresnog doma, oko čije bi kompromisne formulacije, kako stvari stoje, posle tekuće višenedeljne konfrontacije, moglo da se dođe samo uz pomoć nekog političkog čuda. Povremeno veoma dobro obavešteni Njujork tajms, međutim, nagovestio je juče da takav preokret možda i nije nemoguće očekivati u završnici ove „rovovske borbe prsa u prsa“ na Kapitol hilu.

„Optimista sam da smo na putu da u vrlo bliskoj budućnosti stignemo do sporazuma kojim bi se razrešila ova kriza u skladu sa najboljim interesima američkog naroda“, prenosi juče vodeći američki dnevnik izjavu republikanskog senatskog lidera Miča MekKonela. List pritom donosi i prateću informaciju da je MekKonel u subotu u dva navrata razgovarao telefonom sa Barakom Obamom, a pored toga i u više navrata sa njegovim zamenikom Džoem Bajdenom (nekadašnjim senatorom, s kojim je decenijama odlično sarađivao, dok ovaj nije, januara 2009, prešao na rad u Belu kuću). Prema Tajmsovom izvoru, u ovim kontaktima razgovaralo se o već uglavnom poznatoj republikanskoj inicijativi za predlog novog zakona kojim bi se plafon daljeg nacionalnog zaduživanja povećao u sledećih šest meseci za početnih hiljadu milijardi dolara, uz smanjenje sadašnjih državnih izdataka za isti toliki iznos i formiranje zajedničke komisije koja bi usaglasila visinu daljeg zaduživanja i za period posle predsedničkih i kongresnih izbora 2012. Bela kuća i vođi demokrata u Kongresu dosad su bezrezervno odbijali takvu inicijativu republikanaca, bez ustupka u vidu traženog povećanja poreske stope za kategoriju najbogatijih Amerikanaca (sa godišnjim prihodom od najmanje 250.000 dolara, što bi obuhvatilo samo jedan odsto stanovništva).

U međuvremenu, Beloj kući i Kongresu, stiglo je sijaset zabrinjavajućih poruka sa raznih strana sveta – bolje reći na potencijalne kataklizmičke posledice za kompletnu globalnu ekonomiju u slučaju zaprećenog „fiskalnog začepljenja“ SAD. „Vašington se igra vatrom. Bez obzira na političku logiku ove taktike, to preti opasnim i dugoročnim posledicama. I to za svakog od nas, pojedinačno“, rekao je tim povodom za SiEnEn predsednik Svetske banke Robert Zelik (inače Amerikanac, kojeg je Vašington delegirao pre tri godine na to mesto). Njegovo upozorenje stiglo je u nedelju, nekako u isto vreme kad su agencije prenele iz Pekinga zvanično izraženu zabrinutost kineske vlade da su „Ameriku kidnapovali njeni opasno neodgovorni političari“.

I za kraj nešto kao dodatna ilustracija ove teško shvatljive vanredne situacije čije se posledice već počele da dobijaju globalne berzanske dimenzije. U subotu je, naime, ovde objavljeno da kompjuterski gigant Epl iz Kalifornije (posle enormno uvećane prodaje par novih modela) poseduje rezervni kapital od nekih 76 milijardi dolara, što je za tri milijarde više od onoga čime u ovom trenutku, 24 sata pred „dan D“, raspolaže nacionalni trezor u Vašingtonu. Eto dokle se došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari