Iako se o vraćanju imovine nekadašnjim vlasnicima govori većduže vreme, Šiđane je ovih dana pomalo iznenadio zahtev SPC o vraćanju njihovih nekadašnjih objekata, a reč je o nepokretnostima na koje pravo ima Galerija slika Sava Šumanović.

Rečje o delu objekta u kojem je smešten galerijski depo, kotlarnica kojom se reguliše mikro klima u galeriji važna za očuvanje slika, ali i arheološka zbirka kao i Ilijanum, prostor u kojem se nalazi zaostavština slika čuvenog Ilije Bašičevića Bosilja, slikara naivca iz Šida.

Kako je rečo ustanovama kulture od posebnog značaja, jer Šid je poznat upravo po Savi Šumanoviću i Bosiljevom stvaralaštvu, direktorka Galerije Vesna Burojevićproblem je iznela pred odbornike lokalnog parlamenta. Po njenim rečima, nedavno su dobili poziv iz Direkcije za restituciju da se vide mogućnosti vraćanja ove imovine crkvi. Ona navodi da je rečo galerijskom kompleksu u koji su grad i opština, kao i pokrajinske i republičke institucije ulagali decenijama i da, prema njenom uverenju, nije moguće ove objekte vratiti u fizičkom smislu, a ni nadomestiti vraćanje novcem, te stoga traži pomoćod zvaničnika opštine.

Odbornici su zaključili da ovaj problem treba rešiti kroz razgovor sa crkvenom opštinom. Kako navodi šef odborničke grupe SRS Mita Avramov, trebalo bi napraviti kompromis, a jedino rešenje je dogovor sa crkvom. U tom pravcu on je razgovarao sa namesnikom i sada je na opštinskim zvaničnicima da ih aktuelizuju.

– U Šidu godinama pomažemo verske zajednice, ulažemo u izgradnju crkvenih objekata i sa SPC imamo dobar odnos. Možda bi rešenje bilo da se u galerijskom kompleksu nađe prostor za kancelariju crkve ili da se problem reši na neki drugi način, zamenom. U svakom slučaju, treba se držati onoga da dogovor kuću gradi – kaže Avramov.

I opštinski zvaničnici kažu da su pomalo iznenađeni ovakvim zahtevom SPC, mada su svesni činjenice da se Zakon o restituciji mora primenjivati i očekuju da kroz dijalog dođu do pozitivnih rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari