Odavno se nije dogodilo da na sednici Skupštine grada Požarevca svi prisutni odbornici stranaka vladajuće koalicije kao i oni iz opozicionih partija budu jednoglasni kao na poslednjoj sednici gde su se na dnevnom redu našli problemi mladih i sagledavanje mogućnosti za njihovo razrešenje kroz Lokalni akcioni plan za mlade.

Svoja viđenja aktuelnog stanja i vizije budućnosti odbornicima su prezentirali sami mladi ljudi. Izrada Lokalnog akcionog plana za mlade počela je 25. septembra 2010. godine. Učestvovalo je preko 40 članova radnih grupa, 50 volontera, i 50 stručnjaka, kao i oko 100 organizacija i institucija koje se bave mladima u našem gradu, a nosilac projekta bila je Kancelarija za mlade grada Požarevca.

Odnosi se na sve mlade od 14 do 30 godina bez obzira da li žive u samom gradu Požarevcu ili okolnim mestima, bez obzira na njihov uzrast, pol, socijalni status, nacionalno, versko ili političko opredeljenje, seksualnu orijentaciju.

Uzorak je dobijen anketiranjem u svim srednjim školama (Tehnička škola ‘’Nikola Tesla ‘’ Kostolac, Muzička škola ‘’ Stevan Mokranjac’’ , Medicinska škola, Požarevačka gimnazija , Politehnička škola, Poljoprivredna škola , Ekonomsko – trgovinska škola) i anketiranjem 15 mesnih zajednica ( Gornja Mala, Burjan, Sopot, Park, Ćeba, Braća Vujović, Čačalica, Bulevar, Vasa Pelagić, Batovac, Bradarac, Lučica, Kličevac, Zabela, Brežane). Ukupno je ispitano 500 mladih ljudi i to 200 u srednjim školama i 300 u mesnim zajednicama.

U Lokalnom Akcionom planu grada Požarevca definisana je sledeća vizija prioriteta mladih : zapošljavanje, socijalna politika, poljoprivreda, bezbednost, zdravlje, informisanje, obrazovanje, ekologija, održivi razvoj, kultura, slobodno vreme, mobilnost, sport i volonterizam mladih

Što se tice implementacije, može se konkurisati kod lokalne samouprave, Ministarstva Omladine i sporta kao i kod ostalih pristupnih fondova koji se tiču omladinske politike, sa projektima koji su iz okvira mera i aktivnosti LAP-a za mlade grada Požarevca i time obezbediti sredstsva iz drugih izvora finansiranja. Mehanizmi održivosti LAP-a su: Kancelarija za mlade, aktivno učešće mladih i njihova reprezentativnost, javni konkursi za realizaciju LAP-a, Savet za mlade druge srodne organizacije.

Skupština je prihvatila informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole na teritoriji Grada Požarevca za školsku 2010/2011 i informaciju o pripremljenosti škola za početak ove školske godine. Inače, u prvi razred osnovnih škola u Gradu Požarevcu upisan je 781 učenik, dok će se u klupama srednjih škola naći 1.168 đaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari