Utakmicu protiv Nemačke u Port Elizabetu, Miloš Ninković će pamtiti do kraja života. Ne samo što je bio deo ekipe koja je srušila jednu neugodnu tradiciju, već i zbog činjenice da je ostvario dečačke snove debitujući za svoju zemlju na Svetskom prvenstvu.

– Ovo mi je prva važnija utakmica u dresu reprezentacije. Pamtim i onu sa Francuskom u Beogradu, ali tada sam ušao sa klupe. S obzirom na važnost meča, bilo je malo treme, ali sve je prošlo kada je španski sudija dao znak za početak – počinje priču Miloš Ninković.

Fudbaler Dinama iz Kijeva debitovao je za nacionalni tim na prijateljskoj utakmici protiv Švedske. Posle povrede Boška Jankovića trebalo je da bude prva alternativa za Miloša Krasića na poziciji desnog veznog. Ipak, u Port Elizabetu je zaigrao u sredini terena i zajedno sa kapitenom Stankovićem osigurao prostor ispred poslednje linije našeg tima.

– I u klubu više igram u sredini terena. Samo u nekim utakmicama igrao sam po boku. Kada je u pitanju reprezentacija, nema biranja. Igraš ono što ti kaže selektor. Mislim da smo protiv Nemaca svi bili na visini zadatka. Počev od odbrane, preko nas u vezi, pa do Žige koji je bio usamljen u špicu. Svi smo bili jako borbeni. Međutim, smatram da možemo mnogo bolje u fazi napada.

Poslednjom rečenicom, Ninković je pogodio u centar. Stekao se utisak da su Nemci bili zreli za drugi gol, da je Srbija uz malo ofanzivniji i hrabriji pristup mogla i do ubedljivije pobede.

– Meni je ova utakmica bila jako slična onoj sa Francuskom. Kao da smo se uplašili pobede. Nesvesno smo se povukli jer smo znali da nam samo pobeda odgovara. Neke kontre smo morali bolje da iskoristimo, ali su, ruku na srce, i Nemci stvorili nekoliko sjajnih šansi. Bog nam je uzeo protiv Gane, a vratio protiv Nemačke.

Novinarski posao podrazumeva i obavezu da se javnosti prezentira i neka pikanterija iz nacionalnog tima. Druga je stvar što neki u tome preteruju pa po svaku cenu žele da pišu o negativnim stvarima. Ide se često do te mere, da se u nedostatku pravog materijala, krene sa izmišljanjem lažnih afera. Ova generacija je ostala imuna na udarce sa strane. Nijednog trenutka od kako su „orlovi“ na okupu nije bilo ni najmanje trzavice unutar tima.

– Upravo tako. Činjenica da smo i posle neuspeha na startu ostali jedinstveni, bila je od presudnog značaja za rezultat protiv Nemačke. Da se ne lažemo, svi smo očekivali trijumf nad Ganom. Ne samo igrači, već i vi novinari, čitava javnost. Živeli smo za tu utakmicu i onda šok. Saznanje da smo sve to uspeli da prebrodimo, čini nas još jačim.

Miloš Ninković očekuje još težu utakmicu protiv Australije. Kaže da su već zaboravili na istorijsku pobedu nad Nemačkom i okrenuli se duelu u Nelspruitu. Ipak, poruke koje je dobio u toku vikenda, čuvaće još dugo u telefonu.

– Svi su presrećni. Porodica je ponosna. Ali, veoma su mi drage i poruke koje sam dobio iz Ukrajine. Zvali su saigrači iz Kijeva, čestitali. Mogu vam reći da su navijači Dinama svim srcem uz Srbiju.

Na kraju, Miloš se osvrnuo i na uslove u kojima se igraju utakmice na Mundijalu.

– Vuvuzele su na mene ostavile zaista neobičan utisak. Smetaju u toku igre, ne čujete saigrača na terenu, ali smo polako počeli da se navikavamo – rekao je Miloš Ninković, kome smo poželeli da slavlje srpskih navijača u slučaju pobede protiv Australije nadjača zvuk čuvenih vuvuzela.

Biće još kikseva

Ninković smatra da nijedan rezultat na Svetskom prvenstvu ne predstavlja iznenađenje.

– Ni najmanje nisam iznenađen rezultatima. Nijedna reprezentacija nije slučajno došla do završnice turnira. Siguran sam da će finiš prve faze obeležiti još neki kiks velikih timova. Englezi, Španci, Italijani i Francuzi već su osetili na svojoj koži, ali biće još neočekivanih ishoda, pa čak i eliminacija – istakao je vezni fudbaler selekcije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari