Predstavom „Prosidba i medvjed u jednom činu“ Crnogorskog narodnog pozorišta, u režiji Danijele Radovanoviću Bijelom Polju je počeo projekat „Program razvoja kulture u opštinama na sjeveru Crne Gore“, čiji je inicijator Ministarstvo kulture, sporta i medija. Osim u Bijelom Polju, ovaj program je počeo i u ostalim gradovima sjevera Crne Gore – Beranama, Kolašinu, Pljevljima i Plužinama.

U Beranama je prikazana predstava „Stand up“, po motivima komada Ende Volša „Disco pigs“, u Kolašinu je upriličen koncert „Četr benda“. U Pljevljima je Program počeo predstavom „Igra s lutkama“ Ljubomira Ralčeva, u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica, dok je u Plužinama izvedena poetsko-muzička predstava „Poezija Montenegrina“, autorski projekat Slobodana Marunovića i Slobodana Kovačevića.

Ovaj program se sprovodi pod sloganom „Crna Gora jedna kulturna adresa“, za koji je Vlada Crne Gore izdvojila 5. 650. 000 evra. Ministar kulture, sporta i medija, Branislav Mićunovićje kazao da je Vlada Crne Gore na predlog Ministarstva kulture, sporta i medija 31. jula 2008. godine usvojila program ovog projekta, a realizacija je predviđena tokom 2009. godine.

– Projekat podrazumijeva dejstvo u dva pravca, a to je obnova i revitalizacija domova kulture na sjeveru Crne Gore, u 11 opština, a na 14 pozicija, i programi koji će trajati cijelu godinu. Ovo će biti dosta naporan tempo, ali i prilika da napravimo jedan skok ka jedinstvenom kulturnom prostoru u Crnoj Gori. U ovoj godini će jedan od projekata Ministarstva kulture biti i taj da se bavimo razvojem kulture na sjeveru. Uz dobru saradnju centara kulture sa sjevera Crne Gore, moje je uvjerenje da ćemo ovaj posao uspjeti da napravimo kako treba, kazao je Mićunović, u nadi da će predviđenih 88 programa napuniti sale na sjeveru.

Vlada Crne Gore je budžetom za ovu godinu od planiranih 5. 650. 000 evra za realizaciju Programa razvoja kulture u opštinama na sjeveru Crne Gore, opredijelila 4. 650. 000 evra za sanaciju, rekonstrukciju i opremanje objekata kulture u 11 opština, a milion evra za programske sadržaje tokom godine. Ministar Mićunovićje objasnio da se program Vladinog projekta za razvoj kulture u opštinama na sjeveru, za februar održava u šest opština, odnosno tamo gdje postoje dobri ili relativno dobri uslovi.

– Svi objekti su u planu da se revitalizuju u toku ove godine, ali su pripravni sa sadašnjim kapacitetom da možemo mirno da uradimo ovo što smo naumili. To su profesionalne procjene, tehnološke i produkcione, a plan je i da nekoliko centara kulture pripremimo za martovski i aprilski repertoar. Bitno je da znamo da su svi ovi domovi kulture u proceduri za revitalizaciju, sem Berana. Radi se projektna dokumentacija za izgradnju novog objekta u Beranama, a u planu je prvorazredni objekat u Pljevljima, najavio je Mićunović.

Direktor Centra za kulturu u Bijelom Polju, Tufik Bojadžić je rekao da je cilj ovog projekta da se stvori i razvije kulturna potreba kod građanstva, pogotovo kod učenika i studenata.

– U februaru je predviđeno 19 programa od kojih je 10 pozorišnih, a ja se nadam da će ovaj projekat, kada je Bijelo Polje u pitanju, trajati godinu. Od sredstava koje je Vlada opredijelila za razvoj kulture na sjeveru Crne Gore Bijelo Polje će dobiti milion evra za adaptaciju Zavičajnog muzeja, rekonstrukciju i izgradnju Pozorišta, čitaonicu i još neke objekte koji su značajni za razvoj kulture u Bijelom Polju, kazao je Bojadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari