Profesori i đaci u Kučevu proslavili su 181 godinu postojanja i rada Osnovne škole „Ugrin Branković“. Ovaj kolektiv već godinama postiže značajne rezultate na polju vaspitanja učenika, za svoj rad kolektiv i pojedinci dobitnici su mnogobrojnih društvenih priznanja.

Proslavi su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave,crkve,mesnih zajednica, direktori škola sa područja Braničevskog okruga, javnih preduzeća i ustanova kao i roditelji. O prvim danima nastanka ove škole govorila je direktorka Nada Petković koja je istakla da se ova školska ustanova ubraja u najstarije u Srbiji.

– Ovu školu 181 godina postojanja i rada svrstava u jednu od najstarijih u Srbiji. Te daleke 1830. godine otvorena je prva škola u naselju Gornja Kruševica kako se tada zvalo Kučevo, a ta godina bila je prelomna za razvoj školstva u Srbiji koja je tada postala i autonomna kneževina. Dobija pravo da otvori bolnice, štamparije i škole. U teškim i složenim istoriskim prilikama meštani Gornje Kruševice, u želji da omoguće svojoj deci pismenost smogli su snage i sredstava i otvorili su prvu školu u našem kraju. Škola je imala 30 učenika i jednog učitelja. Prvi učenici ove škole bili su iz Gornje Kruševice i okolnih mesta. Najstarije svedočanstvo koje je sačuvano nosi datum 17. juli 1853 godine i izdato je svršenom sedamnaest godina starom učeniku Pavlu Ivaniću iz Turije. To svedočanstvo podpisao je ondašni učitelj Dimitrije Bogićević. Kao i sve druge osnovne škole tako i ova škola u periodu drugog svetskog rata dobija organizacione forme karakteristične za današnje vreme,. Od 1. septembra 1956. godine kada se ukida niža gimnazija u Kučevu, nastaje OŠ Ugrin Branković. Značajne odluke u istoriji razvoja škole predstavlja pripajanje svih okolnih škola. Godine 1968. izvršena je reorganizacija školske mreže u opštini Kučevo. Te godine Kučevu se pripajaju škole iz Bukovske, Ceremošnje i Ševice, dok je Neresnica pripojena 1974. O formaciji škole u Bukovskoj Reci zaokružena je celina jedne velike i značajne obrazovne ustanove kakva je ova škola danas – istakla je direktorka Nada Petković.

Zbog teške ekonomske i političke situacije u državi i u našoj opštini došlo je do velike stagnacije u modernizaciji škole nastavnim sredstvima. Lokalna samouprava nastoji da održi postignuti nivo i ulaže napore da dođe do poboljšanja materijalno-tehničkih uslova.

Za goste, roditelje i građane učenici Osnovne škole „Ugrin Branković“ u Kučevu priredili su i bogat kulturno-umetnički program.

Nagrađeni učenici i profesori

Ove godine na rođendan škole podeljne su i nagrade za najbolji likovni rad. Prvo mesto osvojila je Ivana Jović, drugo Jovan Obradović a treće mesto dele Andrea Bulajić, Jelena Mikić i Marija Armuš. Za literalne radove nagrađeni su: prvo mesto Tamara Lazarević učenica 8/3 razreda, drugo mesto Milica Živaljević 7/1, a treća je bila Jelena Privulović učenica 8/1 razreda. Tri prosvetna radnika otišli su u zasluženu penziju – Tomislav Stefanović, Stojadin Živković i Snežana Bojčić. Jubilarne nagrade dobilo je pet radnika ove ustanove – Stojadin Živković za 30 godina rada, Gordana Dragojević i Zorinka Dražilović za 20, kao i Luminica Jovanović i Ljubiša Nikolić za 10 godina rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari