Najveći problem za investitore koji su završili ili upravo završavaju gradnju zgrada i stanova na nekoliko lokacija u Zrenjaninu predstavlja novi Zakon o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji. Zbog tih propisa mnoge zgrade, iako završene i rasprodate, nisu useljene jer nije pušteno grejanje.

Ovdašnja administracija počela je već da primenjuje nova pravila, po kojima se za novogradnju priznaju samo nove dozvole. To je i razlog što nekoliko vlasnika ovakvih objekata plaća penale kupcima, rentirajući im stanove dok čekaju da se u kupljenu nekretninu usele.

Glavobolju kupcima izaziva i činjenica da većina novogradnje nije uknjižena, a stavka su i cene, koje tržište očigledno ne može da isprati, iako su znatno niže u odnosu na veće gradove i kreću se od 500 do 900 evra po kvadratnom metru.

– Očekivanja kupaca da će cene padati nerealna su i pitanje je trenutka kada će ponovo početi da rastu. Zastoj je uticao da stane gradnja, a stala je i prodaja. Svi čekaju bolje uslove, naročito kupci za koje je država predvidela subvencionisane kredite. Ipak, naše iskustvo govori da mali broj zainteresovanih građana može da zadovolji sve kriterijume koje postavljaju banke, kaže zrenjaninski diler nekretnina Maja Ilić.

Pad cena stambenih kvadrata, koje su jeftinije i do 30 odsto u odnosu na veće gradove, utiče na ekonomsku i poslovnu strategiju investitora, koji se onda odlučuju za jeftiniju gradnju i male stambene jedinice.

Kuće za 30.000 evra

Cene starih stanova ili adaptiranih potkrovlja u Zrenjaninu kreću se od 500 do 750 evra po kvadratu, novi stanovi su od 700 do 900 evra, dok se cene kuća kreću od 30.000 do 50.000 evra. „Kupuju uglavnom oni koji imaju keš, a najtraženije su garsonjere i stanovi do 40 kvadrata. Oni koji, ipak, odluče da kupe krov nad glavom, mahom traže manje stambene jedinice. Malo ko od prodavaca pamti da se tražio trosoban ili veći stan“, objašnjava Dragan Kovačević, šef gradilišta firme Houm invest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari