U Leskovcu, koji mnogi zovu gradom siromaha, samo prošle godine je socijalnu pomoć posredstvom Centra za socijalni rad primilo 1.041 lice u iznosu od 3.785.000 dinara, a ove godine će za te namene biti 30 odsto više novca.
– Među korisnicima socijalne pomoći najčešći su Romi od kojih je 90 odsto socijalno ugroženih i u čijim porodicima ima i obolelih članova – kaže Snežana Milojković, v.

U Leskovcu, koji mnogi zovu gradom siromaha, samo prošle godine je socijalnu pomoć posredstvom Centra za socijalni rad primilo 1.041 lice u iznosu od 3.785.000 dinara, a ove godine će za te namene biti 30 odsto više novca.
– Među korisnicima socijalne pomoći najčešći su Romi od kojih je 90 odsto socijalno ugroženih i u čijim porodicima ima i obolelih članova – kaže Snežana Milojković, v.d. direktora Centra za socijalni rad u Leskovcu.
Položaj Roma u Leskovcu česta je tema, pogotovo u vreme pred izbore. I čuvena leskovačka socijalna afera, čiji su glavni akteri visoki predstavnici prethodne lokalne vlasti, izbila je na videlo kada je, posle rasprava u lokalnom parlamentu, otkriveno da su veliki deo tzv. socijalne pomoći, odnosno budžetskog kolača, dobijali stanovnici naselja u kojima pretežno žive upravo Romi!

Bogate svadbe

U romskim naseljima u Leskovcu, a slična je situacija i drugde na južnoj pruzi gde oni žive, po pravilu se organizuju veoma bogate svadbe sa više stotine zvanica, a neizostavna je tradicionalna pleh muzika, dok veselje traje i po nekoliko dana.

Nedžat Eminović, koji je poslednjih godina bio koordinator za romska pitanja u SO Leskovac, ocenjuje da romska zajednica još nije našla pravo mesto u mnogim institucijama, a najveći problem je školovanje i zapošljavanje, pogotovo mladih.

„Gluvi telefoni“ zbog besparice

U MZ Marko Crni ističu da saradnja sa lokalnom samoupravom nije dobra. U poslednjih dvanaest meseci nisu dobili nijedan dinar za obavljanje redovnih delatnosti, a iz komunalnih firmi stalno stižu opomene za neizmirene obaveze. Pre nekoliko dana zapretili su im iz Vodovoda da će Mesna zajednica ostati bez vode, a više puta su telefoni bili „gluvi’’ zbog neplaćenih računa.

Obrazovanje mladih Roma je i dalje najveći problem. Prema podacima Predškolske ustanove Vukica Mitrović, ove školske godine u tzv. pripremni razred nije upisano 56 mališana romske nacionalnosti, čiji roditelji, zasad, bojkotuju tu zakonsku obavezu. Lane, na primer, više od 200 dece, uglavnom romske nacionalnosti, nije na vreme prijavljeno za pohađanje pripremnog razreda. Zbog toga su dodatnim obrazovanjem, po skraćenom programu, sva deca uspisana završila pripremni razred, a zatim i upisala prvi razred neke od leskovačkih osnovnih škola. Nažalost, višegodišnje iskustvo govori da malo Roma završava osnovnu školu – devojke se udaju, a dečaci počinju da se bavi „biznisom“.

Urbanistički haos

Mesna zajednica Marko Crni, u kojoj živi oko 11.000 stanovnika, među kojima je više od 2.500 romske nacionalnosti, suočava se sa urbanističkim haosom – kaže predsednik Saveta MZ Slobodan Stanojković, koji je pre nekoliko godina dobio oktobarsku nagradu grada za doprinos u rešavanju komunalnih problema.

Zbog ogromnih deponija smeća, posebno u Đermanovićevoj ulici, jedno vreme je obezbeđivao čuvar i bila pod video nadzorom!

Iako je u Leskovcu i čitavom Jablaničkom okrugu mnogo siromašnih romskih porodica, ima i onih koji po socijalnu pomoć idu „mercedesom“. Da ta priča nije daleko od istine, potvrdili su nam u MZ Marko Crni, gde se prijavilo nekoliko tzv. korisnika socijalne pomoći, koji imaju i kola i lepo opremljene kuće.
Tomislav Stevanović, sekretar Mesne zajednice Veternica, u kojoj živi nekoliko hiljada Roma, ističe da se svakodnevno čine ogromni napori kako bi se olakšao život stanovnicima ovog dela grada. Mnogo je komunalnih nevolja, a pojedini delovi naselja su pretvoreni u divlje deponije, koje prete da izazovu i epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari