Elektrodistribucija Subotice je za svoje potrošače odnedavno uvela još jednu meru u svojoj strategiji naplate potrošene struje. Reč je o tzv. šargarepi u vidu nagradnih štedljivih sijalica za sve koji na vreme izmire svoje obaveze, i plate račun koji im to javno preduzeće „odrezalo“ po sopstvenim pravilima.


Od ponedeljka do petka, na šalterima subotičke Elektrodistribucije najbrži potrošači moći će da dobiju po jednu štedljivu sijalicu, naravno ako prethodno pokažu plaćeni račun za struju. Naravno, ako uspeju da u tom roku dođu do šaltera. Budući da je Elektrodistribucija rešila da se baci u trošak, oko 150 hiljada stanovnika Subotice i okoline će se nadmetati za čak – 285 sijalica. Štedljivih. Ako je cena jedne sijalice 100 dinara, za ovaj marketinški potez jedno od najimućnijih preduzeća u zemlji investiralo je ravno 28.500 dinara. U ovoj kući navode da se time želi podstaći redovno izmirivanje obaveza i motivisati potrošače da električnu energiju racionalno koriste.

Ali to nije kraj , jer drugi deo priče predstavlja gorepomenuti štap. Naime, Elektrodistribucija nastavlja da primenjuje „meru obustave električne energije neurednim platišama“, onima koji izbegavaju da plate ono što su potrošili. To znači da ako ni posle opomene ne plate dug, potrošačima stiže kaznena ekspedicija sa makazama.

A nakon toga sledi još gora kazna – ako želite da ponovo dobijete struju u 21. veku, morate platiti 1.235 dinara za jednofaznu ili 1.853 dinara za trofaznu električnu energiju. Preduzeća i drugi poslovni potrošači će morati u takvoj situaciji, ukoliko žele da uživaju u blagodeti modernog doba, da za „oprost kazne“ izdvoje 4.214 dinara. Mada su za taj novac mogli kupiti desetak i više štedljivih sijalica.

Treći deo genijalne strategije Elektrodistribucije jesu popusti: uredne i savesne platiše ukoliko svoje obaveze izmire do 20. u mesecu automatski postaju kandidati za popust na struju u iznosu od – pet odsto. A ako potroše manje od 350 kilovata, dobiće još 11,89 odsto popusta.

Elektrodistribucija ne navodi šta je nagrada ako uopšte ne trošite njihovu struju – što na žalost u ovoj zemlji još uvek nije moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari