"Jedno dete ide u školu, drugo u predškolsko, a treće u vrtić. Ne znam hoće li se neko od njih vratiti kući": Majka iz Zrenjanina posle dojave bombama 1privatna arhiva

Jedno dete ide u školu, drugo u predškolsko, a treće u vrtić. Ne znam hoće li se neko od njih vratiti kući. A ne mogu sami, nego neko mora da je pripravan i dežura kod kuće ukoliko pozovu iz škole da ode po decu, priča za Danas majka iz Zrenjanina Ivana Gordić Perc o realnosti koja se promenila nakon učestalih dojava o postavljenim bombama u školama u Srbiji.

Prema njenim rečima, nemoguće je organizovati život sa troje dece, biti zaposlen ili imati neke obaveze ako ne znaš da li je izbor tog jutra za dojave pao na školu u kojoj ti je dete.

– Očekujem da država uradi svoj posao, pronađe te koji dojave šalju i unormali nam život – kaže naša sagovornica.

Majka jedne tinejdžerke, učenice osmog razreda, kaže za Danas da deca nisu zabrinuta, šale se, ali je svojoj ćerki rekla:“ Šala ili ne, kad čuješ, beži“.

U školi „1. oktobar“ u Botošu od ranije postoji plan evakuacije i kretanja.

-Ono što se promenilo, jeste moja rutina. Ranije sam prvo gledala da li su deca u dvorištu pre početak prepodnevne smene bezbedna, da li su svi zaposleni došli na posao, da li je stigla užina, a sada prvo uključujem računar i proveravam mejlove. Moram reći sa zebnjom. Što se tiče evakuacije, nismo velika škola, nastavnici znaju šta treba da rade, postoji plan kretanja i treba nam manje od 10 minuta da napustimo školu. Roditelji nisu zabrinuti, trudimo se da živimo i učimo normalno – kaže Staša Velisavljev, direktorka škole „1. oktobar“ u Botošu komentarišući aktuelne događaje u vezi sa dojavama.

Ipak, do sada je u Zrenjaninu samo na mejl osnovne škole „Vuk Karadžić“ stigla dojava da je u njoj postavljena eksplozivna naprava.

Kako je Danas već pisao, škola je ispražnjena, antidiverziona ekipa je proverila školu i nakon što je utvrđeno da je dojava bila lažna, nastava je normalno nastavljena, pa je izgubljen samo jedan školski čas.

Đaci iz ove škole rekli su da se nisu uplašili, da su nastavnici i direktorka reagovali brzo, smireno i da je sve proteklo bez panike.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari