U ovom trenutku mnogo je izvesnije da prosvetni radnici dobiju jednokratnu novčanu pomoć, nego da im plate za novembar i decembar budu povećane za pet odsto. U budžetu za ovu godinu je ostalo neraspoređeno oko 830 miliona dinara, što je dovoljno da nenastavnom osoblju bude isplaćeno po 8.000 dinara, a nastavnom po 5.000 dinara, ocenio je za Danas Miodrag Skrobonja iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Predstavnici Unije i Sindikata obrazovanja Srbije zatražili su od Vlade da najkasnije do 10. decembra bude potpisan aneks protokola o povećanju plata u 2008, kao i novi posebni kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika. Ukoliko ti zahtevi ne budu ispunjeni do navedenog roka, sindikati najavljuju da će potpuno obustaviti nastavu u školama.

GSPRS Nezavisnost, međutim, ne odustaje od zahteva da novembarska i decembarska plata bude povećana za pet odsto. Predsednik tog sindikata Tomislav Živanovićizjavio je za Danas da će, ukoliko aneks protokola ne bude potpisan do 5. decembra, a poseban kolektivni ugovor do 10. decembra, članovi Nezavisnosti stupiti u generalni štrajk. On kaže da je sindikat spreman da pregovara s Vladom i da pristane i na manji procenat povećanja zarada, ali da je jednokratna novčana pomoćza njih neprihvatljiva.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlovićslaže se s Miodragom Skrobonjom da je jednokratna pomoćizvesnija od povećanja cene rada, jer trajna povišica zavisi od budžeta. Prosvetari će, kako kaže, „sigurno nešto dobiti“ i s tim su se saglasili ministar prosvete Žarko Obradovići ministarka finansija Diana Dragutinović.

Na komentar Tomislava Živanovića iz Nezavisnosti da u budžetu za 2008. ima novca za treću ovogodišnju povišicu od pet odsto, Skrobonja odgovara da novca ima za novembar i decembar, ali ne i da se taj nivo plata održi u sledećoj godini.

Sastanak u četvrtak

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je za Danas da bi sastanak sa predstavnicima sva tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika trebalo da bude održan u četvrtak, kada bude poznat okvir budžeta za 2009. Na pitanje da li je izvesnija jednokratna pomoćili povišica plata, ministar je odgovorio da nije korektno da unapred daje izjavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari