– Poslednji popis knjiga u pirotskoj Narodnoj biblioteci pokazao je da samo na odeljenju za odrasle nedostaje više od 520 naslova knjiga koje čitaoci nisu vratili. Pojedini čitaoci knjige duguju i po godinu ili dve, a ima i slučajeva da je knjiga u nečijem posedu punih osam godina. Zaposleni u ovoj kulturnoj ustanovi stalno zovu čitaoce da vrate knjige, a za one nesavesne pripremljene su i pisane opomene koje će im dostaviti na kućnu adresu. Uz to, u mnogim knjigama vraćenim sa čitanja, bibliotekari često zatiču razne „ručne radove“ svojih čitalaca, poruke i iscepane stranice.

Viši knjižničar na odeljenju za odrasle Milica Đurić kaže za Danas da su počeli telefonom da pozivaju čitaoce koji nisu vratili knjige.

– Sačekaćemo da nam vrate oni koji su knjige uzimali prošle i pretprošle godine, a onda ćemo krenuti sa opomenama na kućnu adresu. Na ove naše pozive čitaoci različito reaguju. Pojedini se izvinjavaju, kažu da su zaboravili i kada ih podsetimo, dođu i vrate knjigu. Kad ih opomenemo često dobijamo odgovor „šta ima da je vraćam kad sam je platio“, a čitalac plaća članarinu a ne knjigu. Dobijamo i odgovore pojedinih čitalaca „nisam je ukrao, već samo pozajmio“, ali knjigu nikada ne vrate. Ima mnogo i onih koji su trenutno na studijama u Nišu ili Beogradu, ali i onih koji se jednostavno oglušuju o naše pozive, iako ih zovemo i po nekoliko puta. Ima i čitalaca koji su knjige izgubili i ne mogu da ih pronađu. Oni će morati to da nam nadoknade. Za jednu izgubljenu knjigu moraju da nam vrate dve – kaže Đurićeva.

Među knjigama koje čitaoci duguju, ima naslova iz beletristike, istorijskih romana, ali i naučne i stručne literature. Iako zaposleni u Biblioteci izlaze u suret svojim članovima, pa im omogućavaju korišćenje knjiga i duže od 15 dana, ima i Piroćanaca koji jednu knjigu čitaju još od 2001. godine. Među onima koji nisu vratili knjige uglavnom dominira starija populacija.

– Najviše ustupaka činimo studentima tako što im dajemo veći broj knjiga zbog ispita. Ima i čitalaca koji zovu telefonom da bi produžili rok vraćanja knjige. Dogovaramo se sa svim čitaocima, međutim, neki od njih zaborave da vrate. Trenutno nam duguju više od 520 knjiga. U poslednje vreme povećano je interesovanje za knjige svih žanrova. Uglavnom se traže beletristika, istorijski romani, a imamo i učenike koji trenutno rade seminarske radove iz istorije tako da nam je veoma važno da nam čitaoci vrate knjige koje duguju, jer su potrebne i drugima – kaže Đurićeva.

Ona dodaje da često u vraćenim knjigama sa čitanja zatiču iscepane stranice, podvučene neke delove, razne poruke, ispisana imena, crteže…

– Dešava se da u nekim knjigama nedostaje po nekoliko stranica jer im je nešto iz te knjige valjda trebalo pa su to iscepali. Zatičemo i neke njihove beleške, čak i priznanice plaćenih ili neplaćenih računa, ali i poruke u stilu „super je ova knjiga i treba je svakako pročitati“ – kaže Đurićeva.

Članarina 100 dinara

Odeljenje za odrasle pirotske Narodne biblioteke trenutno broji 562 člana i ima 48.500 knjiga. Članarina za sve one koji do kraja godine dođu da se upišu je simbolična i iznosi 100 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari