Sa prosečnom platom od 10.654 dinara, opština Bela Palanka prva je na listi opština u Srbiji s najnižim zaradama. Tokom cele prošle godine ova opština je držala neslavno poslednje mesto po proseku zarada. Mnoge firme su propale, a radnici ostali bez posla i bez plata.

Prosek plata u Okrugu

Osim Bele Palanke s prosekom od 10.

Sa prosečnom platom od 10.654 dinara, opština Bela Palanka prva je na listi opština u Srbiji s najnižim zaradama. Tokom cele prošle godine ova opština je držala neslavno poslednje mesto po proseku zarada. Mnoge firme su propale, a radnici ostali bez posla i bez plata.

Prosek plata u Okrugu

Osim Bele Palanke s prosekom od 10.654 dinara, nisu mnogo veće plate ni u preostale tri opštine Pirotskog okruga. Prosečna plata u Babušnici je 16.880 dinara, u Dimitrovgradu 19.355, a u Pirotu 21.664 dinara.

Opština Bela Palanka ima 14.000 stanovnika i unazad nekoliko godina prisutan je negativni prirodni priraštaj. Prema podacima matične službe opštine, u prošloj godini u Beloj Palanci sklopljeno je 26 brakova, umrlo je 180 ljudi, a rođeno 70 beba. Mladi masovno odlaze jer u ovoj varošici ne vide gotovo nikakvu perspektivu. Odlaze najčešće u Beograd, Niš i Pirot u potrazi za poslom, ali dosta je i svršenih učenika osnovne škole koji srednje škole upisuju u drugim, uglavnom većim mestima. Posle završene srednje škole i fakulteta obično se ne vraćaju u svoje mesto, jer ne mogu da se zaposle.

Građani traže pomoć

– S obzirom na to da imamo najniže plate u Srbiji, svakodnevno u opštinu dolazi veliki broj građana koji traže pomoć, od onih najosnovnijih potreba za kupovinu hleba ili lekova, plaćanja školarine i mesečnih karata. Nažalost, stanje u budžetu je slično kao i u privredi. U prva tri meseca ove godine budžet se ostvaruje sa 60 odsto, tako da i mi ne možemo mnogo da pomognemo, jer nema dovoljno novca. Imamo trenutno preko 300 uglavnom opravdanih zahteva građana za jednokratnu pomoć koje ćemo uputiti Centru za socijalni rad – kaže predsednik opštine Bela Palanka Aca Spasić.

Prema rečima predsednika opštine Ace Spasića, ovde se teško živi, privreda je u veoma lošem stanju, posle privatizacije gotovo da više i ne postoji, a usporen je i razvoj malih i srednjih preduzeća.
– Prema nezvaničnim podacima, zaposleno je oko 2.000 radnika, jedan broj radnika fiktivno je u radnom odnosu, ali ne radi već godinama. Od bivše belopalanačke industrije ne radi ni jedna firma. Sve su platile ceh tranzicije i loše privatizacije, a u nekim preduzećima privatizacija je poništenaili su otišla u stečaj. U firmama koje su dobile nove vlasnike uglavnom nije pokrenuta proizvodnja – kaže Spasić.
Fabrika dečje obuće „Vesna“ u kojoj je bilo više od 1.000 radnika, otišla je u stečaj, isto kao i fabrika nameštaja „Ukras“u kojoj je radilo 300 radnika. U „Budućnosti“ je raskinut ugovor o privatizaciji, celokupna imovina je pod hipotekom radnika i poverilaca i sudbina je neizvesna, kao i sudbina 200 radnika. Pokrenut je stečaj i u „Prvom maju“, a oko 80 radnika će najverovatnije doći na evidenciju Tržišta rada. Preduzeće „Femid“ je privatizovano pre godinu i po, ali nije pokrenuta proizvodnja. Dok su sve ove firme radile bilo je oko 5.000 zaposlenih, sada svega 2.000 radnika. Na evidenciji Tržišta rada bilo je oko 800 nezaposlenih, sada je 2.760 radnika. Taj broj se menja, a očekuje se i dolazak oko 300 radnika „Budućnosti“ i „Prvog maja“ – ističe Spasić.
Bivša radnica fabrike dečje obuće „Vesna“ Jadranka Lićić kaže da su ona i suprug bez posla i da teško dolaze do para. – Ne dobijamo ni pomoć Centra za socijalni rad. Suprug radi neke pomoćne poslove, ljudima cepa drva i tako zaradi po koji dinar – kaže ona.
– To je nažalost naša realnost. Žitelji ove opštine su skromni i kao da su se navikli na nemaštinu. Snalaze se na razne načine da bi nekako preživeli. Srećna okolnost je to što mnogi imaju neke veze sa selom i bave se poljoprivrednom proizvodnjom ili rade na nekim privremenim i povremenim poslovima. Uglavnom je to preživljavanje. Sami iz tog kruga najnerazvijenih opština nećemo moći da izađemo. Potrebna nam je pomoć države – kaže Spasić, dodajući da je na javnim radovima uposleno tridesetak radnika.
Spasić napominje da, ipak, sve nije tako crno i da su svetle tačke mnoga mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom dečje obuće po kojoj je Bela Palanka decenijama bila veoma poznata i gde je uposleno oko 500 radnika. Najveća među njima je fabrika „Obuća Pavle“ koja zapošljava 120 radnika.
– Najbolje zarade imaju radnici privatne firme koja se bavi primarnom proizvodnjom i preradom mesa „Sim impeks“ koja zapošljava oko 150 radnika i ima isto toliko kooperanata – kaže predsednik opštine, dodajući da se velike nade polažu u izgradnju auto puta Niš – Dimitrovgrad, gasovoda i elektrifikaciju pruge gde bi bilo posla i za radnike iz ove opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari