Jeftine stanove za pripadnike MUP-a će moći da kupe samo starešine: Zašto je cena kvadrata enormno skočila? 1

Poslednji kontigent jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti konačno je spreman da primi nove stanare iako su zgrade završene pre skoro godinu dana. Ova informacija se, pre nekoliko dana, pojavila na sajtu MUP-a, gde se obaveštavaju oni koji su predali dokumentaciju potrebnu za konkurisanje da će privredno društvo zaduženo za prodaju ovih stanova 29. jula objaviti Javni poziv za prodaju 198 stanova u Novom Sadu u naselju „Jugovićevo 2“.

Međutim, pripadnike snaga bezbednosti, koji već par godina čekaju ove stanove dočekalo je neprijatno iznenađenje. Umesto 500 evra po kvadratu, koliko su koštali prethodno izgrađeni stanovi, ovi će koštati čak 1250 evra, što je za 150 odsto veća cena.

Za ovoliki rast cene kvadrata stanova za bezbednjake postoje dva razloga.

Prvi je zakonski.

Do nedavno je u Zakonu o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti postojao član u kome je bilo navedeno da cena kvadrata ovih stanova ne sme da prelazi cenu od 500 evra po kvadratnom metru bez PDV-a.

Međutim, u međuvremenu je izmenom i dopunom zakona ovaj član izbrisan, a umesto njega je u zakon stavljeno da će cenu kvadrata za svaku lokaciju posebno utvrđivati Komisija koju obrazuje Vlada.

Ovo je ujedno i bio problem zbog čega već završene zgrade sa 198 stanova čekaju nove stanare.

Postoji još jedna razlika u odnosu na prve zgrade gde su zidani stanovi koji su prodati po 500 evra. Nove zgrade u prizemlju imaju poslovne prostore koji su još 2022. rasprodati na javnoj licitaciji sa početnom cenom od 2.000 evra za kvadratni metar, što je za samo 750 manje u odnosu na stanove koji se nalaze iznad njih. Te lokale su kupila fizička lica i pravna lica koja nemaju veze sa snagama bezbednosti.

Jeftine stanove za pripadnike MUP-a će moći da kupe samo starešine: Zašto je cena kvadrata enormno skočila? 2

Drugi razlog povećanja cene kvadratnog metra je navodni veliki rast cena samog materijala i građevinskih usluga. Zbog čega je izmenjen član koji nije dozvoljavao da se stanovi prodaju za 500 evra po kvadratiu. Kako je i na koji način Vladina komisija odlučila da iznos bude 1250 evra za sad niko ne zna. Treba napomenuti i da je ovo cena bez PDV-a, pa kada se uračuna PDV cena kvadrata za nove stanove će iznositi 1375 evra po kvadratnom metru.

Cene stanova u Novom Sadu skoro identične 2021. godine i sada

Dragan Rabatić, direktor agencije za nekretnine „Solis“ za Danas kaže da su cene stanova u Novom Sadu 2021. godine, kada su se prodavali prvi stanovi za bezbednjake za 500 evra po kvadratnom metru i sada gotovo iste.

„U ove tri godine bilo je variranja cena stanova, ali su sada manje-više iste kao 2021. Naredna, 2022. godina je bila najskuplja što se tiče nekretnina, a od 2023. godine se beleži blagi pad, tako da su se sadašnje cene stanova u Novom Sadu ponovo izjednačile sa onim iz 2021. godine“, navodi Rabatić.

Ostaje nejasno kako je sadašnja cena „jeftinih“ stanova skočila za neverovatnih 150 odsto, a cena kvadrata u Novom Sadu je praktično ista kao i 2021. godine kada je bezbednjacima stan prodavan za 500 evra za kvadratni metar.

Policajci razočarani: „Sa ovom platom običan policajac neće dobiti kredit“

Dva policijska službenika, čija su imena poznata redakciji, za Danas su istakli da su veoma razočarani zbog ove cene i da strahuju da neće moći da dobiju kredit za ovoliku cenu stana.

„Šta da vam kažem…ja sam za ovaj stan konkurisao još 2021. godine, jer nisam dobio stan u prvom krugu. Em čekam tri godine, em sad ova cena. Ispada da smo mi policajci drugog reda. Nije moja krivica što nisam uspeo da dobijem stan u prvom krugu, jer se lista pravila na osnovu principa „brzi prsti“. Pa nije to kviz, već rešavanje stambenog pitanja. Očekivao sam nešto višu cenu, o tome se odavno priča, ali spominjala se cifra od nekih 700 evra, što nije pošteno u odnosu na druge, ali je bilo nekako prihvatljivo, ali ovolika cena je sramota“, kaže novosadski policajac.

Njegov kolega potpuno isto razmišlja, ističući da obični policajci na ovoliku cenu kvadrata neće od banke moći ni da dobiju kredit.

„Policajac pozornik ima platu nešto višu od 75.000 dinara. Pri tom, ogroman broj mojih kolega je već u nekim kreditima jer sa tako malim platama je nemoguće ne uzeti kredit za neke „krupnije“ stvari. Koja banka će da odobri sada tom policajcu kredit gde će rata da mu prevazilazi više od dve trećine plate, a i da mu odobri kako sa tim patrljkom od plate da živi. Pri tom su sada krediti skuplji nego pre tri godine kada su kolege kupovale stanove za 500 evra. Ove stanove će moći sebi da priušte samo starešine i visoki oficiri MUP-a koji sada imaju duplo veće plate od običnog policajca na terenu, što nije bio slučaj ranije“, ogorčen je policajac iz Novog Sada.

Novina i za stare kupce- nema više rentiranja stanova

Do sada su uslovi bili da kupac stana kupljenu nekretninu ne sme da proda deset godina, kao i da je obavezan da ostane u radnom odnosu narednih deset godina, a ukoliko ne postupi po ovim odredbama morao je da plati razliku između cene stana po kojoj ga je kupio i tržišne cene stana. Ukoliko ni to ne uradi, ostaje bez stana. Pored ovih, opšti uslovi da bi neko uopšte mogao da konkuriše su bili i da onaj koji kupuje stan, kao ni njegov supružnik, ukoliko ga ima, ne sme da poseduje nekretninu.

Ostalo je, međutim, nerazjašnjeno davanje stana u zakup trećem licu, jer se zakonodavac verovatno vodio time da onaj koji uzima stan nema rešeno stambeno pitanje, pa samim tim neće ni izdavati stan.

Ipak, praksa je pokazala drugačije, pa su stanovi u velikom broju počeli da se rentiraju. To se dešavalo zato što su pojedini pripadnici snaga bezbednosti ostajali da žive, na primer, sa roditeljima, a stan koji su kupili pod povoljnim uslovima su davali u zakum. I tu nije kršena nikakva zakonska odredba. Međutim, kada je informacija da se stanovi izdaju izašla u medijima to je dovelo do negodovanja javnosti.

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici donela predlog izmena i dopuna Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednost, koje se tiču uslova koje kupac stana mora da ispunjava.

Po novoj izmeni vlasnici stanova više neće moći ni da izdaju svoje stanove narednih deset godina, a ukoliko se utvrdi da se ne pridržavaju ove odredbe mogli bi da ostanu bez stana.

Ovaj predlog Vlade treba da se izglasa u Skupštini da bi stupio na snagu, a nametnuo je pitanje da li je zakonski opravdan, jer kupcima prilikom kupovine stana ovo nije predočeno niti je ta odredba postojala.

Jeftine stanove za pripadnike MUP-a će moći da kupe samo starešine: Zašto je cena kvadrata enormno skočila? 3
foto Medija centar

Advokatica Sarah El Sarag za Danas kaže da je ovaj predlog Vlade ipak u skladu sa zakonom.

„Ti stanovi su prodavani pod povoljnim uslovima, a pošto je kupac ovom cenom povlašćen u odnosu na druge kategorije stanovništva onda ovi uslovi i imaju smisla. Ovaj dodatni usov da stanovi ne smeju da se iznajmljuju ili koriste kao poslovni prostori je ustvari proširena odredba da pošto su stanovi prodati pod povoljnim uslovima, onaj ko ga je kupio ne sme da pribavi nikakvu imovinsku korist. Pošto su ugovorom o kupovini ovih stanova regulisana ograničenja na deset godina, Vlada će sada samo kroz aneks ugovora da doda još ovaj uslov i to je pravno moguće jer deset godina još uvek nije prošlo“, kaže Sarah El Sarag.

Sindikati misle da je cena previsoka, Mijailović (PSS) pozdravlja zabranu izdavanja

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije za Danas kaže da je potrebno sagledati kakve su cene stanova bile ranije, a kakve su sada. Na našu konstataciju da su skoro iste on ističe da onda ta cena jeste visoka.

Jeftine stanove za pripadnike MUP-a će moći da kupe samo starešine: Zašto je cena kvadrata enormno skočila? 4
Foto: Mediaj centar

„Ono što je dobro je to što se stanovi neće deliti po onom bizarnom sistemu „brzi prsti“ već će se gledati više parametara pa će kupovina biti pravičnija. Međutim, ova cena će sigurno negativno da se odrazi na policijske službenike sa srednjom stručnom spremom, jer oni imaju manje plate, a krediti su danas skupi“, kaže Mijailović.

Kada je reč o najavljenoj zabrani iznajmljivanja stanova Miljailović smatra da je to legitimna odluka.

„Ako se vodimo činjenicom da je neko kupio stan zato što nema rešeno stambeno pitanje, apsurdno je da taj stan izdaje“, navodi Veljko Mijailović.

Zamenik predsednika Sindikata policije Sloga Dragan Žebeljan vidi nove cene stanova za bezbednjake kao nepravedne.

„Što se tiče nove cene kvadrata, ona je nepravedna u odnosu na kolege koje su ranije kupile stanove. Nove cene kvadrata su posebno nestimulišuće za kolege sa srednjom stručnom spremom, kolege pred penzijom ili penzionere koji imaju niža primanja“, kaže Žebeljan.

Pravo na kupovinu stanova pod povoljnijim uslovima imaju pripadnici MUP-a, BIA, Vojske Srbije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari