Sa 71,36 odsto površine pod šumama, opština Majdanpek svrstava se u jednu od najšumovitijih opština u Srbiji, a njena šumovitost je višestruko veća od republičkog proseka koji iznosi 29,1 procenat. Polazeći od činjenice da potencijali šuma na području opštine Majdanpek predstavljaju mogućnost za razvoj lokalne privrede, Udruženje građana Resurs centar Majdanpek je zajedno sa partnerima osmislimo i tokom proteklih 18 meseci realizovalo projekat „Izgradnja kapaciteta za formiranje Regionalnog centra za distribuciju biomase“ uz finansijsku pomoć Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj opštine Majdanpek.

Osnovni ciljevi projekta čiji je ukupan budžet 146.500 evra, pri čemu je učešće opštine Majdanpek 25 odsto, jesu razvoj tržišta biomase i unapređenje kapaciteta  za proizvodnju i upotrebu biomase u regionu Donjeg Podunavlja.

– Kada govorimo o rezultatima, među najznačajnijim je svakako formiranje Centra za distribuciju biomase u kome je četvoro ljudi dobilo posao. Inače, tokom 18 meseci sprovedena je obuka za 20 nezaposlenih za rad na poslovima u vezi s prikupljanjem, transportom, skladištenjem i prodajom biomase. Ovo preduzeće takođe je rezultat projekta i nakon dodele lokacije za logistički centar od strane opštine Majdanpek, stvoreni su uslovi za veće iskorišćenje i upotrebu drvne biomase kako u opštini Majdanpek tako i u regionu. Novoformirani Centar za distribuciju biomase baviće se pre svega obezbeđivanjem jeftinijeg i čistijeg goriva za javne objekte i ustanove, ali i prikupljanjem šumskog ostatka i druge drvne biomase iz šuma, pilana, čišćenjem vodotokova i slično – saznaje Danas u Resurs centru Majdanpek od menadžera projekta Borisa Ilijevskog.

Početkom ove godine startovao je još jedan međunarodni projekat „Održivi regionalni lanac snabdevanja drvnom bioenergijom“, gde je Nacionalna asocijacija za biomasu Serbio partner sa Evropskom asocijacijom za biomasu Belgije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije. Kako navodi Ilijevski, budžet za taj projekat iznosi 1.865.000 evra. Cilj je da osnuje još nekoliko logističkih centara u regionu i to: minimum šest u tri zemlje, Hrvatskoj, Srbiji i Bugarskoj. Tokom 30 meseci trajanja projekta biće sprovođene obuke, urađene potrebne studije i analize, biznis planovi.

Inače, Centar za distribuciji biomase na lokaciji logističkog centra kod Debelog Luga u blizini Majdanpeka trebalo bi da bude otvoren sutra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari