Jeftiniji udžbenici pod znakom pitanja 1Foto: Fonet-RTS

Prodaja udžbenika u pretplati u mnogim školama je počela i taj posao se i ove godine obavlja preko distributera.

Mogućnost da se školske knjige nabave preko đačkih zadruga za narednu školsku godinu i da budu jeftinije za 15 odsto u ovom trenutku je upitna, slažu se sagovornici Danasa.

Kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo prosvete tek treba da objavi pravilnik koji definiše funkcionisanje đačkih zadruga, da bi škole znale kako da postupaju. Sem toga, novi Zakon o udžbenicima krajem marta treba da uđe u skupštinsku proceduru i u njemu će se najverovatnije naći obavezujuća odredba da se udžbenici nabavljaju preko učeničkih zadruga. To praktično znači da mogućnost da se za iduću školsku godinu knjige kupuju na ovaj način i da budu jeftinije postoji za udžbenike za prvi i peti razred, ukoliko se propisi usvoje i zadruge osnuju pre nego što na dnevni red dođe pitanje nabavke knjiga za te razrede. Druga varijanta je da škole sačekaju da se pomenuta procedura završi i da se tek onda organizuje kupovina knjiga, ali to onemogućuje plaćanje na rate. Bar na način na koji je prodaja udžbenika dosad funkcionisala (roditelji su plaćali rate do kraja tekuće školske godine, a knjige za narednu su stizale početkom septembra).

Škole su i po prethodnom krovnom zakonu mogle da osnuju đačke zadruge, međutim, juče nismo uspeli da saznamo u koliko obrazovnih ustanova one funkcionišu i da li se bave nabavkom udžbenika.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče će novi Zakon o udžbenicima, koji će do kraja marta biti usvojen, omogućiti da udžbenici budu jeftiniji od naredne školske godine.

– Distribucija će ići preko đačkih zadruga što će obezbediti da udžbenici budu jeftiniji bar za 15 odsto – rekao je ministar, koji se za ovu ideju zalaže od dolaska na tu funkciju.

Direktor OŠ „Sveti Sava“ Mihajlo Rakonjac kaže za Danas da se tek čeka da bude objavljen pravilnik koji će precizirati način osnivanja i funkcionisanja učeničkih zadruga.

– U našoj školi se nabavka udžbenika za narednu školsku godinu za sve razrede, sem za prvi i peti, obavlja kao i ranije. Savet roditelja je izabrao dobavljača preko koga se udžbenici kupuju u pretplati, a škola sa tim nema ništa, niti uzimamo rabat. Mi smo kao škola objavili spisak udžbenika koji će se koristiti, a ugovor sa dobavljačem sklapaju roditelji – kaže Rakonjac.

I direktor OŠ „Drinka Pavlović“ Jole Bulatović navodi da je nabavka udžbenika u pretplati prepuštena savetu roditelja i da je procedura počela pre tri meseca, napominjući da ni škola, ni roditelji od dobavljača ili izdavača ne dobijaju rabat.

Ministarstvo prosvete je još prošle godine razmatralo mogućnost da škole naručuju udžbenike direktno od izdavačkih kuća i da se zaobiđu distributeri, koji kao posrednici u prodaju imaju rabat od 12 do 20 odsto. Međutim, to nisu uspeli da realizuju jer im je ruke vezivao zakon.

Domaćinsko ponašanje

Direktorka izdavačke kuće Klet Gordana Knežević Orlić kaže za Danas da nije sigurna da li će kupovina udžbenika preko učeničkih zadruga jednostavno funkcionisati u praksi, ali kaže da ipak treba sačekati sa zaključcima dok se cela procedura ne uspostavi. Ona ističe da je ranije Klet sarađivao sa nekim školama iz centralne i južne Srbije koje su imale zadruge i da joj se veoma dopalo njihovo domaćinsko ponašanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari