"Jel će žene iznajmljivati trudnoću": Deset najmizoginijih izjava u srpskoj javnosti tokom 2022. godine 1Foto: Twitter / Sandra Božić

Seksizam i mizoginija su veoma prisutni u javnom govoru u Srbiji. Naročito su opasni kada se pojavljuju u institucijama, medijima i na društvenim mrežama, navodi se na sajtu Akademije ženskog liderstva.

Kako se dodaje, štetne su i predstavljaju prvi vidljivi izraz rodne neravnopravnosti.

„Po pravilu su usmerene na žene i devojčice sa idejom njihove diskriminacije. Za posledicu imaju osećanje bezvrednosti, nesigurnosti, povlačenja u sebe, promene u ponašanju… Veoma utiču na mentalno i fizičko zdravlje žena i devojčica. Srećemo ih u našem svakodnevnom životu, u emotivnim odnosima, na poslu. Protiv mizoginije i seksizma se uvek moramo boriti i tražiti odgovornost za sve one koji ih koriste“, navodi se na sajtu Akademije.

Oni su podsetili na kraju 2022. godine na mizogine i seksističke izjave koje su zabeležili mediji i kojima su kršeni pozitivni propisi i javno vređane sve žene u Srbiji.

Tim povodom izdvojeno je deset izjava za koje čitaoci mogu da glasaju:ž

„Danas žena u Srbiji prvi put rađa u 30-oj godini. U kojoj godini će prvi put rađati 2050. godine? Da li smo svesni koliko je jezivo teška situacija u kojoj se kao narod nalazimo? Ostalo nam je malo vremena do linije iza koje nema povratka” – Ratko Dmitrović, Ministar za brigu o porodici i demografiju, Twitter.

„Feministkinje u neverici zbog zabrane abortusa u SAD” (fotografija krava) – Vladimir Đukanović, narodni poslanik, Twitter.

„Sada će pripadnice raznih idiotskih feminističkih udruženja morati na aparate. NVO sektor u haosu i očaju. Bravo za vrhovni sud SAD” – Vladimir Đukanović, narodni poslanik, Twitter.

„Ne može da vlada državom neko ko je žena. To mora da bude muškarac.” Bogdan Obradović, teniski trener, TV Pink.

„Lepa ste žena, ali ovo čak ni za vas nije toliko teško” – rečenica upućena urednici i voditeljki Jovani Joksimović u njenoj emisji na TV K1 od strane analitičara Nevena Cvetićanina.

„Ja ću vas samo podsetiti da je statistika u suštini isto što i ženski bikini, sve pokazuje i ništa ne otkriva, zato ovde i nema nikakve transparentnosti i zato mnoge stvari koje su pomenute ovde, a to je da se krene u projekte, pa je jedna cena, pa je druga cena, i na kraju se završi sa cenom…” – Dušan Radosavljević, narodni poslanik, Narodna Skupština.

„Ne mogu da ne primetim da pojedine poslanice opozicije vrlo rado prolaze kroz redove SNS, ne znam da li se preporučuju da sede u timredovima, ili vrločesto vole samo da prođu tuda” – Sandra Božić, potpredsednica Narodne Skupštine.

„Jel će žene iznajmljivati trudnoću?” – Boško Obradović, narodni poslanik, Narodna Skupština.

„Ljuljaj to dete, kupaj se u tim milionima i pusti me da igram” – Rade Bogdanović, Radio-televizija Srbije.

„Niko vas ne pita za koliko novca bi ste vi spavali sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje, ispod svakog nivoa” – Miloš Jovanović, naroni poslanik, Narodna Skupština.

Glasanje za najmizoginiju izjavu na sajtu Akademije ženskog liderstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari