Stručnjak za MS, otvorila miting SNS: Ko je Jelena Drulović, nova direktorka Univerzitetskog kliničkog centra Srbije 1Foto: RTS/Printscreen

Nakon što je Vlada Srbije na današnjoj sednici razrešila dužnosti dugogodišnjeg direkora Kliničkog centra Srbije dr Miliku Ašanina, na njegovo mesto imenovana je dr Jelana Drulović.

Komentarišući što će voditi najveću zdravstvenu ustanovu u zemlji, kratko je izjavila za Novu da je jako ponosna.

Jelena Drulović je neurološkinja Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i jedna je od naših najboljih lekara za multipla sklerozu.

Pored toga profesor je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Bila je na spisku više od 2.000 javnih ličnosti koji su prošle godine potpisali podršku listi “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, kao i mnogobrojni zdravstveni radnici. A u javnosti je postala poznata nakon što je prošle godine otvorila veliki miting te stranke u Užicu.

Tada je, između ostalog, poručila da je srećna što živi u Srbiji i što je država shvatila da je potrebno poboljšati uslove u bolnicama.

„Lečimo značajno veći broj pacijenata i to svim inovativnim lekovima koji su dostupni u svetu“, navela je tada dr Drulović.

Tokom svoje karijere, dala je doprinos unapređenju terapija za MS u Srbiji, uključujući uvođenje novih lekova koji su u skladu sa međunarodnim standardima. Drulović je takođe aktivno učestvovala u javnim raspravama o uticaju COVID-19 na pacijente sa MS-om i značaju vakcinacije za osobe sa hroničnim bolestima.

Na predstavljanju Bele knjige o multiploj sklerozi prošle godine, Drulović je govorila o tome da je primena lekova ključna u očuvanju moždanog tkiva kod obolelog pacijenta, ali i primena odgovarajućih životnih navika.

„Imajući to u vidu mi smo zajedno i uz veliku podršku države, Ministarstva zdravlja i RFZO, poslednjih godina omogućili da se leči značajno veći broj pacijenata. Takođe, omogućeno je da se pojedini lekovi, odnosno injekcione terapije ne započinju da se primenjuju, preuzimaju i prati njihova efektivnost i bezbednost, više samo u Klinikama za neurologiju Univerzitetskih centara, nego da se približe pacijentima i primenjuju u brojnim regionalnim bolnicama/zdravstvenim centrima. Na taj način pacijenti više ne moraju da putuju do Niša, Novog Sada, Beograda i Kragujevca, nego mogu u svom najbližem zdravstvenom centru da preuzmu terapiju i da započnu i nastave sa lečenjem, kojim se poboljšava ne samo njihova fizička i kongitivna funkcionalnost, već i celokupno zdravstveno stanje i kvalitet života“, istakla je Drulović.

Bela knjiga o multiploj sklerozi prikazuje kakav tretman imaju oboleli od ove bolesti u Srbiji i nudi rešenja za prevazilaženje problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari