Jelena Đokić: Sloboda na (s)ceni 1

Epizodna uloga i replika, a (p)ostane antologijska – na neuspešno udvaranje beogradskog mangupa i začikavanje njegovih drugova da mu isto neće uspeti rečenicom „Dođi juče“, radnica u pekari odgovara – „Dođi pre nekoliko godina“. Naravno da je savršenu rečenicu koja jezgrovito opisuje sudbine svih junaka filma „Sutra ujutro“, pripadnika one izgubljene generacije rođene sedamdesetih, ispisala vrhunska spisateljica poput Milene Marković, ali je nehajno, a upečatljivo, istovremeno ravnodušno i ojađeno, mogla izgovoriti samo vrhunska dramska umetnica kakva je Jelena Đokić.

Da je u pitanju baš takva glumica svedoči i njena najnovija nagrada „Miloš Žutić“. Jeleni je ona ovaj put pripala za ulogu u „Kazimiru i Karolini“ Ateljea 212. Kažemo ovaj put, jer joj je pripala još jednom, pre petnaestak godina, gotovo na počecima njene karijere sa predstavom „Bokeški d-mol“.

– Bitno je da ti se to rano desi kao meni. To me je lansiralo u pozorišne krugove. Bila sam najmlađi dobitnik Sterijine nagrade, pa je stigao i „Miloš Žutić“, pa „Zoran Radmilović“. Tako su krenule i uloge, a ja sam sav svoj egzibicionizam zadovoljila scenskim dejstvom – izjavila je Jelena u jednom intervjuu povodom nagrada i nagrađivanja.

Jelena Đokić rodila se u Splitu 24. maja 1977. godine. Ratovi na prostoru bivše Jugoslavije i nju su, kao i mnogu drugu oficirsku decu, naterali na selidbe, pa je tako osnovnu školu završila u Mladenovcu, a srednju u Herceg Novom, gde joj i danas živi familija. Potom je završila glumu na Cetinju, ali je za život ipak odabrala Beograda jer, kako je rekla, pruža najviše izbora. Pripada ansamblu čuvenog Ateljea 212, čiji je glumac i njen suprug Svetozar Cvetković, sa kojim ima Klaru i Luku.

– Ljubav, to je broj jedan, najvažnija stvar. Sloboda, druga. Mislim da sam dotakla nešto što se može nazvati osećanjem slobode upravo svojim scenskim postojanjem, svojim pozivom. Tu je, kaže, treći ne zanima pa nema tremu ni pred kakav događaj, premijere, nastup a i svoje filmove ne gleda i kritike ne čita.

Jelena igra u mnogim predstavama Ateljea, ali i u nekima Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Među poslednjim filmskim ulogama joj je prošlogodišnja glavna ženska rola pored Žarka Lauševića u „Smrdljivoj bajci“, dirljivoj ljubavnoj priči o beskućnicima.

I pored uspeha u glumi, kako je priznala u jednom razgovoru, volela bi da joj „bog baš nije prdnuo u uvo kad se rodila“, pa da može da ima svoj bend i da u njemu bude bubnjar, što je njen alter ego.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari