Za izgradnju multifunkcionalnog turističkog centra , , Vidikovac -Jelena stena „ sredstva su obezbedili opština Kučevo i Ministarstvo turizma Republike Srbije. Bogatstvo što je ovde priroda darovala mnoge bi sredine želele da imaju, pa se zato pristupa i stvaranju uslova za veću turističku ponudu ovog kraja.

Nekoliko značajnih projekata pokrenuće regionalnu strategiju razvoja turizma kao i zajednički nastup na domaćem i inostranom tržištu, gde opština Kučevo vidi svoju razvoju šansu i bolji život njenih građana. Turizam je privredna grana od koje građani opštine Kučevo mogu očekivati da veoma značajno utiče na smanjenje nezaposlenosti . Ovaj kraj je izuzetno bogat prirodnim potencijalima za speleološki turizam pa lokalna samouprava i turistički radnici učiniće sve što je u njihovoj moći da ga podignu na najviši mogući nivo. Pećine Ceromošnja, Ravništarka i Dubočka predstavljaju pravo prirodno bogatstvo, nalaze se u ekološki zdravim sredinama što će u bliskoj budućnosti, pogotovu zbog blizine Dunava, postati važna turistička destinacija u ovom delu Srbije. Turistička organizacija Kučeva počela je sa realizacojom jednog od mnogobrojnih projekata, to je izgradnja Multifunkcionalnog turističkog centra , , Vidikovac Jelena stena’’ u čiju su izgranju do sada opština Kučevo i Ministartsvo turizma izdvojili oko 2 miliona dinara.. Ono što je Avala za Beograd-to je Jelena stena za Kučevo. Izgradnjom ovog izletišta Kučevljani i mnogbrojni gosti na samo tri ipo kilometara od Kučeva moći će da provedu odmor na čistom vazduhu, baviti se nekim sportskim aktivnostima i uživati u čarima nezagađene prirode. -Naši građani će izgradnjom vidikovca, imati svoj kutak za odmor i rekreaciju, a od Kučeva je to samo desetak minuta vožnje automobilom. U neposrednoj blizini pećine Ravništarka postoji Info centar koji objedinjuje kompletnu turističku ponudu vezanu za pećine Homolja, a u gradu Kučevu otvorena je kancelarija info-centra gde se mogu kupiti autobuske, avio i vozne karte za željene turističke destinacije kod nas u Srbiji kao i Evrope i sveta kao i razni suveniri. Kučevo i ovaj kraj predstavlja jednu turističku destinaciju koja je dosta atraktivna i koja će moći da primi veliki broj posetilaca koji će imati mogućnosti da se upoznaju i sa malo iskorišćenim turističkim potencijalima ovog kraja, a to su domaća kuhinja, zdrava hrana, narodni običaji i tradicija, kaže direktor Turističke organizacije, Goran Todorović.

Na ulazu u Kučevo postaji i Potajnica koja je svetski fenomen po lepoti koju je stvorila priroda i uskoro će početi radovi na njenom uređenju. Bogatsvo što je ovde priroda darovala mnoge bi sredine poželele da imaju. Tu je i Kučajsko jezero, pogodno za sportske ribolovce. U okviru turističke ponude kučevljani se raznim sajmovima i turističkim manifestacijama predstavljaju sa speleološkim turizmom i svojim velelepnim pećinama ali i sa nekoliko značajnih manifestacija u cilju očuvanja kulturne baštine i prirodnih vrednosti ovoga kraja. To su manifestacije , Smotra izvornog narodnog stvaralaštva , , Homoljski motivi’’, Festival dečjeg folklora i Međunarodni Festival Etnološkog filma , , FESTEF’’.

Zlato je, pored pećina, takođe atraktivno i predstavlja „brend“ u današnje vreme, a ima ga dosta u ovom kraju, posebno u reci Pek i ono predstavlja zaštitni znak Turističke organizacije. – Kučevo je sa hotelom Rudnik dosta atraktivno za prijem gostiju uglavom domaćih, povećan je i broj noćenja, tu je dosta aktivan sportski turizam. Saradnja sa ugostiteljima je dobra, svakog dana smo u kontaktu i radićemo da ugostiteljski objekti budu spremni da prime sve one goste koje mi želimo da dovedemo na ovo područje. Svaki početak je težak, ali se nadamo da ćemo uspeti, uveren je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari