Već nekoliko mjeseci pljevaljska javnost je zaokupljena problemom oko izbora lokacije za regionalnu deponiju Pljevlja i Žabljak. Deponija je planirana na mjestu zvanom Jelin potok u Mjesnoj zajednici Hoćevina, u neposrednoj blizini rijeke Voloder, a zauzimala bi prostor oko deset hektara, na nadmorskoj visini od devetsto metara. Izboru lokacije se usprotivio izvjestan broj nevladinih organizacija, a u lokalnu upravu je stiglo i oko 180 prigovora pojedinaca, uglavnom onih koji žive u reonu predviđene lokacije. Većina stranaka u u lokalnom parlamentu takođe su nezadovoljne lokacijom, a ni predsjednik opštine Filip Vukovićnije zadovoljan ovim rešenjem.

– Smatram da Jelin potok nije dobro rešenje za izgradnju regionalne deponije i da bi ta lokacija trebalo da bude poslednja za te potrebe, jer bi rijeka Voloder mogla u nekom budućem vremenu postati rezervoar za pitku vodu, kazao je gradonačelnik, gostujući na pljevaljskoj televiziji. „Imam saznanja da je prostor koji je bio određen za sanitarnu deponiju prethodno bio predmet kupoprodaje, kako bi se na tom mjestu izgradio hipodrom. Takođe pojedini moćnici su se interesovali da taj prostor otkupe, kako bi ga kasnije prodali po višestruko većoj cijeni za izgradnju deponije. Sve ukazuje da je Jelin potok od ranije veoma zanimljiva lokacija i da je glavni motiv bio novac i veoma brza zarada. Nažalost u to su bili uključeni i pojedini službenici lokalne uprave koji su posjećivali taj prostor i lobirali kod vlasnika zemlje da svoje posjede prodaju“, kazao je izvršni direktor ekološkog društva „Breznica“ Milorad Mitrovići dodao da mu je sada drago što lokalna uprava uvažava mišljenje nevladinog sektora i polako ali sigurno odustaje od izgradnje deponije.

– Ako bi došlo do izgradnje deponije za Pljevlja i Žabljak, prostor koji je trenutno sačuvan od zagađenja, bio bi u potpunosti uništen, a sa njim i jedina čista rijeka Voloder, mnoga izvorišta, ali i cjelokupni život na jednom veoma lijepom prostoru u podnožju planine Ljubišnje, udaljenom osam kilometara od Pljevalja, rekao je Mitrovići upitao zašto je lokalna uprava do sada bila toliko tvrdoglava i da li će neko za uludo utrošen novac i vrijeme odgovarati. „Lokalna uprava treba da javno saopšti koliko je novca do sada utrošeno za izradu projektne dokumentacije, kao i ko je autorima elaborata za procjenu uticaja na životnu sredinu dao pogrešne podatke, je se proteklih dana na organizovanim raspravama došlo do saznanja da su autori projektne dokumentacije raspolagali netačnim podacima“, istakao je Mitrovići kazao da je vrijeme da lokalna uprava položi račune za svoje promašaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari