– Srbija je napredovala na svom putu ka evropskim integracijama, pre svega zbog ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, iako je to jedno vreme izgledalo nemoguće.

To je dokaz da je Srbija deo posla koji je morala da obavi kako bi išla korak dalje ka EU uspešno odradila. Takođe, kad je reč o odnosu prema manjinama, napravljen je pomak napred. Situacija je mirnija i bolja u odnosu na period od pre pet godina, posebno u Vojvodini – kaže za Danas Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Šta mislite o reformama u srpskom pravosuđu?

– Što se tiče reformi u pravosuđu Srbije, smatram da ministarka pravde Snežana Malović izvršava reforme koje su veoma dugoročne i duboke, što predstavlja značajan korak u rešavanju ključnih problema koji se tiču pravosudnog sistema u Srbiji.

Koliko je Srbija, prema vašoj oceni, napredovala ka liberalizaciji viznog režima?

– Srbija ispunjava sve veći broj obaveza iz Mape puta kako bi na kraju, de fakto, Srbija bila ta koja će ukinuti vize građanima. To zavisi od toga koliko i kada može da preuzme implementaciju svojih obaveza. Mislim da je Srbija u stanju da liberalizaciju viznog režima završi do kraja mandata ove Evropske komisije, odnosno do kraja oktobra ove godine. Ipak, da li će se to obistiniti ja ne mogu da tvrdim. Na to pitanje odgovor treba da da zamenik premijera Srbije Ivica Dačić.

Prema vašem mišljnju, šta sve vlasti u Srbiji moraju da urade da bi Srbija ušla u EU?

– Da bi ušla u EU, Srbija mora da počne s primenom privremenog trgovinskog ugovora Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da bi do toga došlo, Ratko Mladić i Goran Hadžić moraju biti uhapšeni i predati Haškom tribunalu. Srbija je daleko od ulaska u EU, jer pored implementacije trgovinskog sporazuma, ona nije ni podnela molbu da postane članica Evropske unije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari