Jergović: Hapšenje Trifunovića mnogo gore nego Severinino zadržavanje na granici 1Foto: Stanislav Milojkovic

„Ovo što se dogodilo, hapšenje Sergeja Trifunovića je mnogo gore nego kada je Severina zadržana na granici, tačnije reč je o nepodnošljivom policijskom cinizmu“, rekao je za N1 Zagreb pisac Miljenko Jergović.

„O maltretiranju Sergeja Trifunovića sam pisao i pre godinu dana, kao i o maltretiranju Severine. Ovo hapšenje Trifunovića jer gore jer se slučaj Severine nije događao u zemlji članici Evropske unije. Ali, njen slučaj je kod srpske javnosti izazvao zgražavanje. Ovo što se dogodilo s Trifunovićem je puno gore, reč je o nepodnošljivom policijskom cinizmu. Zamislite, splitsku policiju vređaju aluzije s Instagrama Sergeja Trifunovića o njihovom ustašluku i vezi s Francetićem“, rekao je pisac Miljenko Jergović, prenosi N1.

On je i upitao „kako ih to odjednom vređa, dok se ostalih 365 dana u godini ponašaju potpuno drugačije.“

„Videli smo koncert u Imotskom i kako policija gleda na to. Kako je problem kad im Sergej Trifunović kaže nešto o tome? Druga stvar koja me ojađuje, to je cela levo-liberalna i slobodarska hrvatska scena, koja se zajedno s našim ministrom spoljnjih poslova zgražavala nad slučajem Severine, a danas na u slučaju Sergeja Trifunovića. Nailazimo na zastrašujuću muklu tišinu. Takođe, on i Severina imaju nešto zajedničko, ljudima na vlasti u njihovim zemljama nije stalo do njih. Da je na njihovom mestu bio neto bliži njima, reakcije bi bile drugačije. Ovako nešto priređuje se samo onima koji su nepoželjni u svojim zemljama“, naveo je pisac.

„Rata na ovim prostorima ne može biti, osim…“

“Ako se NATO, Rusija i crni đavo ne dogovore da organizuju jedan. Zemlje s ovih prostora izgubile su suverenitet samostalnog pokretanja ratova. Takođe, ne mislim da bi ljudi više želeli u rat.”

Ali, zato se lako ulazi u lične sukobe, u čemu prednjače premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović.

“Moram priznati da mi je to na određeni način pitanje ispod nivoa. Odvratno mi je da gledam na televiziji Plenkovića da pljuje po predsedniku Republike, ali moram priznati i da bi mi bilo odvratno da je stvar obrnuta. To je sve jedan nižerazredni oblik cirkusa u kojem platforma premijera svoju intelektualnu potkapacitiranost u odnosu na predsednika nadoknađuje viškom platforme. A ta platforma su HRT i ostali mediji, osim onih koji pripadaju “osovini zla”, kako je to Plenković opisao. U svakom slučaju, to je nešto o čemu bi hrvatska javnost trebalo više da vodi računa.”

„Brine me Dodik i zatiranje normalnosti u komunikaciji

“Milorad Dodik i preostala dvojica, ili preostale dve komponente, jer nije on jedini problem u BiH iako je često ili ponekad najveći i nikad sam… Te tri komponente se zapravo ponašaju kao što se ponašaju i svi drugi u celoj ovoj priči jer nemaju kapacitet da ratuju. Onda na simboličkom nivou stvar dovode do krajnjih ekstrema. Recimo, čini mi se da je u BiH na nivou reči i nekih mirnodopskih postupaka stvar odavno postala gora nego što je bila u trenutku pre početka rata. Teže su reči zadnjih godina izgovarane nego pre početka rata. Na gori način su se međunacionalni odnosi zatirali i uništavali, a rata nema, niti će ga biti, da kucnem o drvo. A nema ga jer postoji kompletan i potpuni nadzor, ne samo nad BiH nego i nad susednim zemljama. Ne može se dogoditi ništa osim toga, tako mi se bar čini, paklenog zatiranja bilo kakve normalnosti u međusobnoj komunikaciji.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari