Vladajuća partija Jermenije i druge provladine stranke obezbedile su novu parlamentarnu većinu posle izbora održanih u subotu za koje opozicija tvrdi da su falsifikovani. Zvaničnici su saopštili da je, na osnovu prebrojane dve trećine glasačkih listića, partija premijera Serha Sarksjana osvojila najveći broj glasova.

Vladajuća partija Jermenije i druge provladine stranke obezbedile su novu parlamentarnu većinu posle izbora održanih u subotu za koje opozicija tvrdi da su falsifikovani. Zvaničnici su saopštili da je, na osnovu prebrojane dve trećine glasačkih listića, partija premijera Serha Sarksjana osvojila najveći broj glasova. Opozicija je pozvala narod na demonstracije.
Jermenski državni zvaničnici insistiraju da su izbori protekli „mirno, pozitivno i zakonito“. Reč je o četvrtim izborima u nekadašnjoj republici SSSR posle sticanja nezavisnosti 1991. godine. Strani posmatrači su tvrdili da izbori 2003. godine nisu bili u skladu s demokratskim standardima, a pre najnovijih izbora zapadne države su saopštile da će se Jermenija suočiti sa ozbiljnim posledicama ukoliko standardi ne budu ispunjeni.
Ako posmatrači procene da izbori nisu bili demokratski Jerevanu bi mogla da bude uskraćena pomoć Sjedinjenih Država od 200 miliona dolara, a tešnje veze s Evropskom unijom mogle bi da budu dovedene u pitanje. Centralna izborna komisija juče je saopštila da je izlaznost bila 60 odsto, što je više nego na prethodnom glasanju. Preliminarni rezultati komisije navode da su opozicione stranke dobile daleko manje glasova od vladajućih.
„Bojim se da su izbori bili žestoko falsifikovani. Ovi izbori su među najgorim do sada. Članovi nekih vladinih partija podmićivali su ispred biračkih mesta“, rekao je portparol opozicione Partije za vladavinu prava. Vlast je saopštila da neće tolerisati bilo kakve nemire na ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari