Evropski parlament (EP) konstituisan je juče u Strazburu izborom novog predsednika, bivšeg poljskog premijera Jeržija Buzeka. Evropske narodne partije, čiji je Buzek kandidat, dogovorili su se sa socijaldemokratama o raspodeli funkcija za predstojeći petogodišnji mandat.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso ocenio je da je izbor Buzeka snažan podsticaj ujedinjenoj Evropi: „Na svom razvojnom putu hrabro ste branili slobodu, demokratiju i ljudska prava i obezbedili da te vrednosti postanu deo vaše domovine – Poljske. Dvadeset godina posle pada Berlinskog zida i pet godina od proširenja Evropske unije, vaš izbor predstavlja veliku pobedu za ujedinjenu Evropu“, kazao je Baroso. Sada već bivši predsednik Evropskog parlamenta, Hans Gert Petering, rekao je da je njegov naslednik na toj funkciji „izuzetna ličnost“, te da ovaj izbor pokazuje „da je podela Evrope definitivno prevaziđena“.

Za Buzeka je glasalo 555 od ukupno 736 poslanika EP, dok je za Šveđanku glas dalo svega 89 poslanika. U EP je zastupljeno sedam frakcija, od kojih je najjača hrišćansko-konzervativna Evropska narodna partija (265 poslanika). Sledi Napredni savez socijalista i demokrata (184), Savez liberala i demokrata (84), Zeleni-slobodni evropski savez (55), Evropski konzervativci i reformisti (30), Ujedinjena evropska levica/nordijska zelena lista (35), Evropa slobode i demokratije (30). Pored toga, 28 poslanika je izvan frakcija, pre svega ekstremni desničari. U EP polovina poslanika je novoizabrana – 367 poslanika je preuzelo novi mandat, dok je 369 već ranije bilo zastupljeno u skupštini. Najmlađi poslanik u novom sazivu je Dankinja Emili Turunen (25), član Zelene frakcije, a najstariji poslanik je Italijan Ćirijako De Mita (81).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari