Sedmoro otrovanih gljivama u proteklih deset dana tražilo je lekarsku pomoć na Infektivnom odeljenju Zdravstvenog centra „Dr Milenko Marin“ u Loznici, rečeno je u toj ustanovi.

Dva pacijenta sa težim trovanjem prebačena su na VMA u Beogradu, jedan se leči u lozničkoj bolnici, a četvoro lakše otrovanih pacijenata posle ukazane pomoći otpušteni su kućama, kazao je infektolog Branko Mrđen. Svi ovi pacijenti konzumirali su samonikle gljive zelene boje, misleći da je reč o jestivim „zekama“, a koje su najverovatnije zamenili sa veoma otrovnom zelenom pupavkom.

Mrđen je pozvao građane da budu obazriviji prilikom konzumiranja šumskih gljiva i da se u slučaju pojave znakova trovanja odmah jave lekaru. „Bitno je brzo reagovanje, jer je samo u prvih 48 časova moguća primena specifičnih mera detoksikacije. Kasnije se sve svodi na pokušaj očuvanja funkcije jetre i bubrega, uz praćenje laboratorijskih analiza i vitalnih funkcija, kada je kod teških trovanja prognoza veoma neizvesna“, kazao je Mrđen.

VMA je ranije saopštio da je od početka meseca u toj ustanovi četvoro preminulo od trovanja gljivama, a lečeno je 28 pacijenata. Istovremeno, u Valjevu se otrovalo se više od 20 građana iz ovog kraja, izjavila je načelnica Infektivnog odeljenja bolnice u Valjevu Snežana Arsenijević. Njima je ukazana pomoć u ovdašnjoj bolnici, a četvoro koji su se najteže otrovali, upućeni su na VMA, od kojih je dvoje umrlo. Život su izgubili Miroslav Panić (31) iz Gornje Grabovice i Milena Janković (69) iz Gornje Zabrdice, koji su upućeni na lečenje u Beograd u veoma teškom stanju. Pretpostavlja se da su se otrovali gljivom „zelena pupavka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari