Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman ponovo je uzburkao javnost i izazvao žestoku osudu i kritike kolega kada je u nedelju na jednom predavanju rekao da izraelskim Arapima koji su „protiv nas“ treba odseći glave. „Ko god je sa nama treba da dobije sve. Ko je protiv nas, nemate šta drugo da uradite. Moramo da podignemo sekiru i odsečemo mu glavu, inače ovde ne možemo da opstanemo“, rekao je Liberman. Odmah je usledila žestoka reakcija bivših diplomata jevrejske države i zvaničnika, a najglasniji među njima bio je Ahmed Tibi, poslanik u Knesetu, koji je šefa izraelske diplomatije nazvao „jevrejskom Islamskom državom“.

Liberman, inače poznat po skandalima i kontroverznim izjavama, ima dugu istoriju verbalnih napada na Arape. Svojevremeno se, između ostalog, zalagao da Arapi u Izraelu daju zakletvu lojalnosti državi, ili da izgube pravo glasa. Takođe je tražio likvidaciju arapskih poslanika Kneseta zbog „kolaboracije s teroristima“, odnosno s Hamasom, predlagao je da se palestinski zatvorenici podave u Mrtvom moru, a ne da se razmene, zbog čega je optuživan da je (arhi)rasista i fašista. Budući da je netrpeljiv prema pluralizmu, krajnji cilj mu je stvaranje homogene jevrejske države.

Priča se da kod nas u regionu ima bliske veze s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, o čemu svedoči i činjenica da su se pre nekoliko godina sastali čak četiri puta za nešto više od godinu dana. Govorkalo se da je povod za Libermanovu posetu Banjaluci 2011. navodno bilo lobiranje da BiH ne podrži zahtev Palestine za članstvo u UN. Za kritičare, šef izraelske diplomatije je rasista, fašista, izraelski Hitler. Bije ga glas da je možda najopasniji političar u Izraelu. Pristalice ga hvale kao jakog čoveka koji će uspeti da se obračuna s državnim neprijateljima, naročito sa Iranom.

Rođen je 1958. u Kišinjevu kao Evet Lavovič. Hteo je da studira na Univerzitetu u Kijevu, ali nije primljen, kako je rekao, zato što je Jevrejin. U Izrael se preselio 1978. kada je postao Avigdor. Diplomirao je na političkim naukama. Pre nego što je postao ključni igrač u izraelskoj politici nakon izbora u martu 2006, kada je njegova partija osvojila 11 mandata, Liberman je radio kao obezbeđenje u jednom noćnom klubu. U koalicionu vladu premijera Ehuda Olmerta ulazi iste 2006, a istupa dve godine kasnije zbog odbijanja da podrži mir s Palestincima prema odredbama iz procesa u Anapolisu. Ultradesničarsku partiju „Izrael naš dom“ osnovao je 1999. Pojedini tvrde da Liberman nije ultradesničar, pošto je prihvatio moguće mirovno rešenje koje predviđa stvaranje Palestine.

Devedesetih godina bio je šef kancelarije šefa vlade Benjamina Netanjahua. Kasnije je bio ministar za infrastrukturu i ministar saobraćaja. Optuživan je zbog prevare, pranja novca, zastrašivanja svedoka, a svojevremeno je osuđen jer je tukao dvanaestogodišnjaka. Oženjen je Elom s kojom ima troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari