Jevrejska opština protestuje ispred ministarstva

Ostavite komentar


  1. Kao i uvek podrška uskraćenima ,oštećenima, obespravljenima.Ovo je prilika da Srbi izbliza vide i dožive kako se drugi narodi bore za svoja prava .Nadam se da će primer biti dobar i da će imati šta da se nauči.

  2. Skupstina na kojoj je izabrano ovo rukovodstvo NIJE bila legalna. Apsolutno sam protiv ove vlasti, ali gdin Jinker se lazno predstavlja, kao i cela ekipa koja je izvrsila OPSADU zgrade beogradske jevrejske opstine i prisvojila ono sto pripada celoj Zajednici.

    1. Svetski Jevrejski Kongres je prihvatio obavezu da organizuje treći put izbore ako se sa tim slože svi u Jevrejskoj Opštini. Tim povodom su došli predstavnici SJK u Ministarstvo pravde da potvrde svoje dobre usluge u ovom sporu. Stara, smenjena uprava JOB za razliku od novoizabrane uprave je odbila da učestvuje na izborima koji bi bili van njihove kontrole i njihovog savetnika (plaćenog) Anđelkovića Pauka koji i nije član Jevrejske zajednice zajednice. Da je sve po zakonu kako je bilo od drugog svetskog rata do 2017 nebi ni bilo sporova. Jevrejska zajednica na bazi zakona i Ustava do sada je uvek sama rešavala unutrašnje sporove. Sada su se umešali spoljni „savetnici“ i napravili Zajednici ogromne probleme.

  3. Kao neko upućen u materiju, siguran sam da gospodin Jinker nije izabran na regularnim, a još manje demokratskim izborima. Ono što je posebno interesantno je da je interesna grupa čije interese zastupa g. Jinker, u isto vreme kada poziva na demonstracije, obustavila isplatu dečijih dodataka i to verovatno samo Beogradu. Jedino rešenje bili bi demokratski izbori sa nezavisnim posmatračima, dovoljnim vremenom za kandidovanje, i ravnopravnim uslovima za predizbornu kampanju. Ovde se to želi izbeći i država naterati pritiscima da kruniše mimo svakog pravila i logike jednu interesnu grupu koja bi za sva vremena oduzela beogradskim Jevrejima šansu da ostvare svoje legitimne interese u pogledu primene Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika i uopšte prava na opstanak.

    1. Obe skupštine su bile apsolutno legalne. Medić i veće JOB su smenjeni radi trošenja novca bez uvida članstva Jevrejske Opštine i za dve godine, na šta su bili obavezni nisu podneli završni izveštaj skupštini JOB. Već su krenuli i u ugovaranje za nekretnine vraćene restitucijom, opet bez odobrenja Skupštine JOB što je obavezno. Pitanje dečijih dodataka je pitanje stare uprave koja ih je ukinula. Za sada stara, smenjena uprava uz podršku Ministarstva Pravde upravlja svim novcem jevrejske zajednice beograda, nikome ne podnosi račune što je konstatovano i od strane nadzornog organa Srbije. Nova Uprava za sada ne raspolaže sredstvima niti računom pa je farsa da je ona ukinula dečiji dodatak.

      1. „Nova Uprava za sada ne raspolaže sredstvima niti računom pa je farsa da je ona ukinula dečiji dodatak.“
        Ko je onda uplaćivao dečije dodatke od upada u posed zgrade g. Jinkera i ko je prikazao to kao svoju zaslugu? Da li članovi opštine zaslužuju da ih barem mejlom oni koji su prestali isplatu obaveste o tome? Da li je isplata Saveza jevrejskih opština prestala samo beogradskoj deci? Da li je to najteži oblik diskriminacije, pa još dece? Da li Savez diskriminiše decu, i to po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta, tako što je arbitrarno uskratio dečije dodatke deci učlanjenoj posle 2016., kažnjavajući decu, pritom omogućavajući novorođenoj deci učlanjenoj posle 2016.?!
        Što se „apsolutne legalnosti“ g. Jinkera tiče, dovoljno je podsetiti da se on nije prijavio o roku, da onda nije objavljen dodatni rok na koji bi svi članovi pod jednakim uslovima imali pravo da se kandiduju, da se u gotovo privatnoj režiji „kandidovao“ samo gospodin Jinker i da nije imao protivkandidata, pošto je g. Medić smatrao nelegalnim takve „izbore“ , a grupa gospodina Jinkera ga je na silu „kandidovala“ protiv njegove volje i sada maše nekakvim „rezultatom“ po kome je g. Jinker (brat čoveka koji je do pre samo dve godine bio na čelu nelegalne „Privremene uprave“ čije posledice danas živimo) imao protivkandidata koji je osvojio samo pet glasova. Da nije tužno bilo bi smešno. G. Jinker čak nije priložio biografije svojih kandidata za Veće, a nikakve izborne kampanje nije ni bilo, niti prilike da se neko drugi kandiduje.
        Tako stoji stvar sa činjenicama. Treba biti pošten prema javnosti.

    2. #Jozef K. Vi tvrdite da ogromna većina glasova članova JOB od 97% nije regularna i u skladu sa demokratskim načelima i podržavate korumpiranog smenjenog „predsednika“ Medića koji nikom ne polaže računa o proneverenim krvavim jevrejskim parama. Stidite se pred Bogom!

      1. #Aspalathos To je kao da ja u svojoj šupi organizujem izbore za Skupštinu Srbije i onda tvrdim da je 100% glasalo za mene i tražim po celom svetu da me upišu za predsednika. Članova JOB ima 2600. Na te jednopartijske izbore izašlo je nešto više od 300, od kojih mnogi danas ne bi glasali za g. Jinkera. Uostalom, na skupu pred ministarstvom je bila šačica interesno povezanih ljudi, od kojih neki uopšte nisu Jevreji.U JOB niko nikome nažalost ne polaže račune decenijama, a najmanje ih polaže fantomska organizacija bez članstva koja se zove Savez jevrejskih opština Srbije, birana posredno, a ne direktno, u kojoj decenijama sede isti ljudi i koja iako birokratska pokušava da nameće volju opštinama, a samo je labavi savez opština. Tako je Slobina „Jugoslavija“ pokušavala da nametne volju pa smo videli kako se završilo, a za razliku Savez predstavlja grupica zaposlenih, nema nijednog člana. Pozivanje na „Boga“ u prljavim dnevnopolitičkim stvarima je jeftino.

Ostavite komentar


Društvo

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine? 10

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine?

Najtopliji grad u Srbiji i danas je bila Ćuprija, gde je u 15 časova temperatura vazduha bila čak 41 stepen Celzijusov, dok je 40 stepeni izmereno u Smederevskoj Palanci, a po 39 stepena bilo je u više od deset gradova širom zemlje. Mnogi se pitaju zašto su baš ova dva grada iz dana u dan najtoplija, a klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava za Danas zašto je to tako.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.