Jevtović: Vegani višestruko diskriminisani u srpskom društvu iz straha od nepoznatog 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Vegani su višestruko diskriminisani u srpskom društvu, na institucionalnom i vaninstitucionalnom nivou, izjavila je FoNetu volonterka Vege zajednice Tamara Jevtović i ocenila da je za to najčešći uzrok strah od nepoznatog.

Ona je u serijalu razgovora Stigma objasnila da se ljudi plaše kada nemaju dovoljno informacija o nečemu i kada su u kontaktu sa nečim što im nije blisko.

Prema njenim rečima, veganstvo je više od ishrane bez životinjskih proizvoda, to je stil života i ideja o smanjenju negativnog uticaja na životinje.

Iako kaže da ima ekstremnih primera vegana koji su radikalniji u svom pristupu, što zna da uplaši ljude, Jevtović tvrdi da nisu svi vegani takvi i da treba upoznati osobu kakva jeste, a ne lepiti joj etikete.

Kako je objasnila, “veganstvo je nenasilje u više oblasti života, u iskreni, kozmetici koju koristimo i odeći koju nosimo”.

Govoreći o institucionalnoj diskriminaciji, Jevtović je navela da je ona višestruko prisutna i u bolnicama, porodilištima, školama i vrtićima.

Prema njenim rečima, pacijentima i porodiljama se ne nude veganski obroci, a i kada im se ponudi nešto neživotinjskog porekla, onda to nije dovoljno nutritivno bogat obrok, poput krompira, pirinča ili salate.

Oni koji se požale dobijaju odgovor da ne “izmišljaju”, naglasila je Jevtović i ukazala da i deca koja ne jedu životinjske proizvode nailaze na probleme u vrtićima i školama u kojima se nude obroci.

Kada je reč o vaninstitucionalnoj diskriminaciji, ona je navela da se najčešće svodi na nedovoljno bogatu ponudu u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima i prodavnicama hrane.

“Nemaju svi restorani, nažalost, veganske opcije i nisu u svim marketima dostupni veganski proizvodi, pogotovo je to u manjim mestima i dalje problem“, precizirala je Jevtović.

Ona kao rešenje problema diskriminacije vegana vidi edukaciju društva na svim nivoima i sposobnost prihvatanja različitosti.

Da svakoj osobi damo šansu, da svaku osobu upoznamo celovito, a ne samo da o njoj donosimo sud na osnovu jedne ili dve osobine koje ima, zaključila je Jevtović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari