Kupališna sezona na Paliću počela je istovremeno sa kalendarskim letom, a „upravitelj“ turističkim kapacitetima, koji je i odgovoran za njihov razvoj, preduzeće Park Palić najavilo je niz novina i pogodnosti za goste i kupače na jezeru. Jedna od njih je internet na termalnom bazenu i Muškom štrandu (u planu je inače da se korišćenje interneta obezbedi za ceo turistički deo Palića).


Inače, radovi na Ženskom štrandu, koji se generalno renovira, još su u punom jeku, tako da će pasionirani posetioci ovog kultnog mesta na palićkoj obali za sebe i svoje društvo ovog leta morati da potraže neki drugi kutak obale.

Građanima i gostima obećan je i bogat kulturni i zabavni program, od Etnofesta, festivala kultura sveta, koji je ovih dana priveden kraju, preko internacionalnog takmičenja u pevanju mjuzikla, inače jedinstvenog hepeninga te vrste u svetu, najavljenog za 1. jul na Letnjoj pozornici, do, naravno, evropskog Palićkog filmskog festivala, i u vezi s tim koncerta Nika Harvija. Još jedan koncert svakako zavređuje pažnju u zabavnom programu palićkog leta – 31. jula na palićkoj Letnjoj pozornici pevaće ex YU legenda Josipa Lisac, a povodom stogodišnjice tradicionalne proslave završetka žetve Dužijance.

U sportskom delu posetioce Palića očekuju jedriličarska regata i takmičenja na vodi, kao i škola jedrenja i veslanja.

A što se same jezerske vode tiče, iz Zavoda za javno zdravlje u Subotici, koji obavlja standardna merenja kvaliteta vode u Palićkom jezeru, stigla je potvrda da je kvalitet poboljšan. Na osnovu prve mikrobiološke laboratorijske analize, kod jezerskih plaža, odnosno Muškog i Ženskog štranda, i Jedriličarskog kluba, u ovom Zavodu tvrde da je kvalitet vode poboljšan u odnosu na prethodnu godinu, te da je voda bezbedna za kupanje, rekreaciju i sportove na vodi. U izveštaju, međutim, stoji i da je „u ispitivanim uzorcima konstatovan sadržaj koliformnih bakterija, zbog čega se osetljivim osobama preporučuju pojačane higijenske mere pre i nakon kupanja“. – Zavod za javno zdravlje će za vreme kupališne sezone svake dve nedelje analizirati kvalitet vode i saopštavati javnosti – obećao je direktor preduzeća Park Palić Goran Gabrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari