Jezik treba čuvati samo od normativnih lingvista

Ostavite komentar


  1. Super tekst. Ima neki Instagram profil o pravopisu srpskog jezika sa gomilom novih, bizarnih pravila o rečima i govoru koji su totalno nakaradni i užasni i koji nikad neće zaživeti. Načinio je od mene jezičkog anarhistu, shvatio sam proizvoljnost i besmislenost svih tih pravila. A i definitivno treba prestati potcenjivati južnjačke govore. A što se tiče rodno senzitivnog jezika, on je oduvek u srži srpskog jezika, imamo 3 roda, pa treba to preslikati i na zanimanja, a i treba ljudima dati opciju da se izjašnjavaju kao treći/srednji rod. Našim precima je to oduvek bilo jasno, što su nam dali u amanet kroz jezik a mi to ne vidimo od hrišćanske dogme.

  2. Zar je komentar pisan ćirilicom neprikldan za vaš list ili vam se nije svideo njegov sadržaj? Bilo bi fer da objavite i ono što ne podržavate, jer zašto bi svi u ovoj zemlji morali da misle isto, odnosno kao vi.

  3. Bravo za tekst. Umorih se već pričajući ovo, diktatura preskriptivizma i glorifikacija standardnog varijeteta su se valjano ukorenili i međ prostijem pukom.
    Hvala.

  4. „…ništa što se u samoj strukturi jezika javlja ne može biti bolje ili gore – sve je pravilno.“ ja ne znam što nas ovi srbisti ugnjaviše 12 godina školovanja.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.